Belföld

Gyurcsány Ferenc: Trump most ölte meg a nacionalista, nárcisztikus populizmust

Jim Lo Scalzo / MTI / EPA
Jim Lo Scalzo / MTI / EPA
A DK elnöke áthallásos Facebook-bejegyzésben reagált a Capitolium ostromára.

Drámai órák tanúja a világ.

A Demokratikus Koalíció elnöke így kezdte írását Facebook-oldalán arról, hogy Donald Trump hívei megostromolták a washingtoni Capitoliumot. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, általában az amerikai demokráciát tarjuk a legerősebbnek, amelyre azonban most pár ezer állampolgára azért támadt erőszakkal, mert a többség más elnököt választott, mint akit ők szerettek volna. Ezt korábban elképzelhetetlennek tartottuk.

A DK elnöke szerint Donald Trump fontos örökséget hagy maga után, fel kell mérni,

hogy a nacionalista, nárcisztikus populizmus mit hoz ránk. Trump ennek a világnak a legbefolyásosabb embere volt. Most éppen ő buktatja meg azt.

Leleplezte gondolkodása, magatartása tarthatatlanságát, mert nem lehet „állandóan ellenséget keresni”, embereket harcba hívni, a nemzetet megosztani, hogy az emberek egy része végül hazafias meggyőződésből menjen saját nemzetének, a haza leghangosabb védelmezőiből a haza meggyalázói legyenek. Gyurcsány szerint ez történt most Washingtonban.

A nacionalista, nárcisztikus populizmust Trump világtényezővé tette. Most ő ölte meg.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ez az egyetlen, amit vele kapcsolatban nem érdemes bánni. A DK elnöke Amerikának azt kívánja, hogy legyen újra a világ legerősebb demokráciája, vállaljon sokkal több felelősséget a világ iránt.

Kapcsolódó
Több órányi káosz után kiszorították Trump híveit a megostromolt Capitoliumból
A leköszönő elnök kijelentette: soha nem fogja elismerni a vereségét, de végül ő is azt kérte támogatóitól, menjenek haza. Joe Biden az amerikai demokrácia elleni példátlan támadásról beszélt. Egy nőt lelőttek, több rendőr is megsérült. Az épületet sikerült megtisztítani, de a Capitolium előtt a kijárási tilalom ellenére is maradtak tüntetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik