Belföld koronavírus

Nemzetközi Oltóközpont: nem nyerészkedés az ötezer forintos vakcinafoglalási díj

Nem „üzleti termék, hanem egy logisztikai menekülőút” a Covid-19 elleni vakcinára szóló, ötezer forintért árult előfoglalási jog – ezt közölte a Telexszel a Nemzetközi Oltóközpontot működtető cég, amely ellen novemberben indult fogyasztóvédelmi eljárás. Az Oltóközpont Kft. még nem rendelkezik oltóanyaggal, de ügyvezetője, Kámány Roland arra számít, hogy az első negyedévben engedélyezett oltóanyaghoz fognak jutni, „így azok, akik az ingyenes állami oltóprogramban csak később vagy egyáltalán nem is kerülhetnének sorra (például a Magyarországon élő külföldi állampolgárok), hamarosan kaphatnának koronavírus elleni oltást.”

A cég azt állítja, hogy bár nem számítja bele az előre befizetett ötezer forintot sem az oltóanyag, sem a vakcina beadásának árába, nincs haszna az előfoglalási díjon, mert cserébe elengedi az oltáshoz szükséges orvosi konzultáció 2950 forintos árát, és egyéb költségeik is vannak.

A Nemzetközi Oltóközpont pácienseinek kiküldött december végi tájékoztató szerint a cég úgy számol, hogy 10 ezer forint alatti áron kereskedelmi forgalomba hozható lesz több különböző oltóanyag is, az oltás beadása pedig 1450 forintba fog kerülni – írja a Telex. Kármány Roland közölte, hogy augusztus 20. óta árulják az előfoglalási jogot, november 28-áig 4997 előfoglalás történt, és majdnem 25 millió forint érkezett be hozzájuk.

Az oltóközpont tájékoztatása szerint amennyiben érkezik oltóanyag hozzájuk, úgy az oltások beadása az előfoglalás sorrendje alapján történik majd, más szempontot nem vesznek figyelembe. Ha pedig már tudják, hogy valamelyik gyártó oltóanyaga elérhető, akkor az előfoglalók igényelhetik az elérhető vakcinát, jelezhetik, hogy inkább másik gyártó anyagára várnak, vagy lemondhatják az előfoglalásukat.

Az ugyanakkor nem világos, hogy milyen oltóanyag érkezik majd a központba, a Pfizer képviselője ugyanis nemrég például tudatta: a cég oltóanyagát csak arra kijelölt állami oltópontokon lehet majd megkapni, magánrendelőkben, gyógyszertárakban nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik