Belföld

A budapestiek többsége szerint a kormány célja a főváros szívatása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A fideszes és a az ellenzéki szavazók még azt is másképp látják, hogy nehezebb-e parkolni Budapesten.

A budapestiek több mint fele szerint a kormány egyes intézkedéseinek valós célja nem más, minthogy nehéz helyzetbe hozza az ellenzéki vezetésű fővárost – derül ki a Publicus Intézet felmérésből. Pedig a Népszava megbízásából, a fővárosiak körében készített reprezentatív közvélemény-kutatásra még az iparűzési adó megfelezése és az agglomerációs járatok miatt kért fővárosi hozzájárulás megemelése előtt sor.

A lap értékelése szerint ritkán válik el ennyire élesen a kormánypárti és az ellenzéki szavazók véleménye, mint a főváros és a kormány viszonyának megítélésekor. A kormánypártiaknak ugyanis csupán 7 százaléka ért egyet azzal, hogy a kormány célja a főváros kivéreztetése lenne, míg az ellenzéki összefogás pártjaihoz tartozók elsöprő többsége szerint ez az igazság. A politikai alapon történő kivételezést ugyanakkor a fideszesek 89 százaléka sem tartja jó vezérlőelvnek.

Ugyancsak nagy eltérések mutatkoznak a Budapest anyagi helyzetének megítélésében (a kormánypártiak 88 százaléka szerint az nem annyira rossz, mint a városvezetés állítja, az ellenzékiek 67 százaléka viszont egyetért Karácsonyék helyzetértékelésével), illetve az ingyenes parkolással kapcsolatos álláspontokban is. A kormánypártiak szerint az ingyenesség segítette a járvány megfékezését, az ellenzékiek szerint nem. A fideszesek zöme nem érzékeli, hogy romlott volna a parkolási helyzet, míg az ellenzékiek 90-95 százaléka szerint igen.

Összességében a fideszesek 93 százaléka egyetért a kormány intézkedésével, az ellenzékiek 97 százaléka nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik