Belföld

Többször is megerőszakolta, majd teherbe ejtette a tizenkét éves húgát egy férfi

Eltúlzottan kevésnek tartja a Győri Fellebbviteli Főügyészség annak a férfinak a büntetését, akit tíz év fegyházra ítélt a bíróság azért, mert többször is megerőszakolta, és teherbe ejtette a kishúgát. A főügyészség fellebbezése szerint az elkövető esetében a súlyosabb minősítés, és a lényegesen hosszabb tartamú büntetés kiszabása is indokolt.

A Székesfehérvári Törvényszék tavaly októberben ítélte 10 év fegyházra a férfit szexuális erőszak, szexuális kényszerítés és vérfertőzés miatt. A nem jogerős ítélet szerint a kislány még tizenkét éves sem volt, amikor először fajtalankodott vele a húszéves bátyja. A nemi szervét a húga nemi szervéhez érintette a tiltakozása ellenére is. A büntetőjog szerint már ez is közösülésnek számít.

A második alkalommal azonban már biológiai értelemben is közösült a tizenkét éves testvérével. Az akarata és a védekezése ellenére is elvette a kislány szüzességét. A harmadik alkalommal pedig levetkőztette a húgát, majd a közösülése során teherbe is ejtette. A kislánynál művi terhességmegszakításra került sor a történtek után.

Az ügyészség szerint a tényállás részben hiányos és iratellenes, a részfelmentés okszerűtlen, a cselekmények minősítése részben téves, a kiszabott büntetés pedig túl enyhe. A másodfokú ügyészség szerint a férfi a második alkalommal is alkalmazott erőszakot, míg a közösülés harmadik alkalommal is a korábbi esetek miatt és amiatt is megfélemlített kislány akarata ellenére történt, hogy a férfi többször bement a meztelen húgához a fürdőszobába, ezzel is megsértve szeméremérzetét és ezzel is fenntartva a lány tartós félelemérzetét.

Az ügyészség szerint ezért a cselekmények minősítése még súlyosabb, és a vérfertőzés halmazata csak látszólagos, miután valamennyi eset minősítése magában foglalja azt, hogy az elkövető a hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt, s mivel a hozzátartozó fogalmába a testvér is beletartozik.

Az elkövetővel szemben kiszabható szabadságvesztés irányadó középmértéke 13 év 9 hónap. A bűnhalmazat nyomatékát növeli a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya, a kislány teherbe ejtése, és a neki okozott súlyos lelki trauma is. Mindezek miatt a kiszabott fegyházbüntetést az ügyészség eltúlzottan enyhének tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik