Belföld

Letöltendőt kértek a négygyermekes apa halálát okozó Ráday utcai kollégiumot felgyújtó tinikre

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azzal a három fiatallal szemben, akik két évvel ezelőtt felgyújtották a Ráday utcai kollégiumot. A tűzeset következtében egy négygyermekes apuka meghalt.

A vádirat szerint a fiatalok, akik közül kettő 15 éves, harmadik társuk pedig 16 éves volt januárban, amikor kitalálták, hogy felgyújtanak valamit azért, hogy elüssék az időt. Acetont vásároltak és leszakítottak egy darabot egy köztéri plakátból. Amikor a IX. kerületi Markusovszky térre értek, meglátták a Ráday utcai kollégiumnak a tér felé eső, használaton kívüli bejáratát, aminek egy matrac volt nekitámasztva.

A fiúk elhatározták, hogy ezt gyújtják fel. Azért, hogy járókelők ne legyenek a környéken, az esti órákban gyújtották fel az ágybetétet úgy, hogy az egyik 15 éves lelocsolta acetonnal és a 16 évestől átvett öngyújtóval felgyújtotta. A matracot társai takarásában gyújtotta meg.

A matrac azonnal lángra kapott, a fiúk elszaladtak. A tűz felhevítette a bejárat fémajtaját, az pedig meggyújtotta a túloldalán levő bútorzatot. A lángok szétterjedtek az épületben, és közveszély keletkezett. Az egyik kollégiumi szobában tartózkodó férfi későn észlelte a tüzet, majd menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és életét vesztette.

A kollégiumból, valamint a mellette lévő társasházból összesen 140 embernek kellett kimenekülnie, az épületet a tűz után el kellett bontani. A rendőrök pár nappal később, január 31-én elő is állították a három fiatalkorút, majd lefolytatták a nyomozást. A Fővárosi Főügyészség a három fiatalkorúval mint társtettessel szemben halált előidéző közveszélyokozás miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A vád tárgyává tett bűncselekményt a törvény felnőttek esetén öttől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel bünteti. Azonban a bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalokra legfeljebb 10, a tizenhatodik életévét betöltöttre pedig maximum 15 év szabható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik