Belföld koronavírus

Egy százalék alatti fertőzöttséget mértek a fővárosi lakossági tesztelésen

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Az önkormányzat 7500 tesztet ajánlott fel, végül 6523-an jelentek meg.

Egy százalék alatti fertőzöttséget mértek a Fővárosi Önkormányzat által decemberben végzett lakossági tesztelésen – közölte kedden az önkormányzat. Amint arról beszámoltunk, az ünnepek előtt összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a Fővárosi Önkormányzat a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek.

A város négy pontján felállított tesztpontokon (Városháza park, Széna tér, Keleti pályaudvar, Kelenföldi pályaudvar) végül 6523-an jelentek meg, 166 esetben ismételték meg a tesztelést, és összesen 41 esetben találtak a vizsgáltak között koronavírus-fertőzöttet. Ez 0,62 százalékos fertőzöttséget jelez, noha – ahogy erről a teszten részt vettek is tájékoztatást kaptak – a negatív gyorsteszt esetén nem jelenthető ki 100 százalékos biztonsággal, hogy a tesztelt nem fertőzött.

A közlemény szerint szűrés végén a Fővárosi Önkormányzat önkéntesei megkérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással. A kitöltők közül 94 százalék azt jelölte meg, hogy rendkívül hasznosnak tartotta a tesztet, és csupán 6 százalék vélte ennek ellenkezőjét. A jelentkezők túlnyomó többsége a lebonyolítással is teljes mértékben meg volt elégedve. A kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg.

Az önkormányzat megjegyezte, hogy a tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik