Belföld

Kincses Gyula: Az oltási terv csak egy prioritási lista

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A MOK elnöke már jelentkezett oltásra, de még nem kapta meg.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az ATV reggeli műsorában azt mondta, az oltási terv valójában egy prioritási lista, abból nem látszik a kivitelezés. Kincses Gyula szerint a társadalom szélesebb körének oltásakor a veszélyeztetett embereket kellene előresorolni, de még a kollégái sem tudják pontosan, hogyan kell jelentkezni. Ő már jelentkezett oltásra, de még nem kapta meg.

A köztestület elnöke azzal nem ért egyet, hogy aki nem oltatja be magát, az fizesse ki ellátása költségeit, ha megbetegszik, de azt nagyon fontos tartja, hogy javuljon az oltási hajlandóság. Ehhez el kell magyarázni, hogy

míg az oltás kockázata, szövődménye teoretikus, a vírusé nem.

Kincses Gyula szerint még a kormány sem tudja, milyen ütemben fognak érkezni a vakcinák, hiszen a hiány globális, de reméli, a 60 éven felüli, veszélyeztetetteket előreveszik. A pedagógusok között is vannak, akik kifejezetten veszélyeztettek, őket kellene oltani előbb, a fiatalabbakat hátrébb lehetne sorolni.

A prioritásoknál a háziorvosokat nem szabad kihagyni, hiszen ők tudják, a körzetükben kik a veszélyeztetettek. Kérdés az, ki oltson, ezt az élet dönti el. Ha a Pfizer/BioNTech oltóanyag lesz a meghatározó, az oltópontok jöhetnek szóba, a tárolás nehezebb a háziorvosoknál – tette hozzá. Szerinte verseny indult a gyártók között. A kockázatos csoportok beoltására elegendőek lesznek a vakcinák, de a nyájimmunitás eléréséhez nem.

Kincses Gyula elismerte, fogalma sincs, fenn kell-e tartani a korlátozásokat. A járványgörbe alakulása kedvező, de nem tudni, az ünnepi időszak változtat-e ezen, ha így maradna, lehetne lazítani január 11-e után, de bármikor megjelenhet Magyarországon is az új mutáció, ami több esetet hozna, de nem súlyosabbakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik