Belföld

Ötszáz millió forintra becsülik a horvátországi földrengések okozta hazai károkat

Törmelékek Sziszekben (Sisak) MTI/AP/Goran Juric
Törmelékek Sziszekben (Sisak) MTI/AP/Goran Juric

A gyorsjelentésben jelzett összeg ötszörösét is elérhetik a horvát földrengések okozta hazai károk – írja közleményében a MABISZ, vagyis a Magyar Biztosítók Szövetsége. Ennek oka, hogy a magyarországi károsultak közül sokan csak az újévben fordultak biztosítóikhoz.

A december 28-29-i horvátországi rengéseket követő első két napban a biztosítókhoz több mint ötszáz bejelentés érkezett, amelyek alapján a társaságok a százmillió forintot meghaladó kifizetéssel számoltak. Ugyanakkor több, nagyobb ügyfélállománnyal rendelkező társaság is kihangsúlyozta, hogy további bejelentésekre számít. (A szerződések rögzítik, hogy az ügyfeleknek a károk észlelésétől a bejelentés megtételéig mennyi idő áll rendelkezésükre – jellemzően 3-5 nap.)

Feltehetőleg az év vége és a hosszú hétvége miatt az újév első napjaira valóban megsokszorozódtak a tavalyi számok:

közel háromezer bejelentés nyomán a becsült kárösszeg megközelíti az ötszáz millió forintot.

A közleményben hozzáteszik, hogy ez az összeg önmagában nem számít kirívónak, mivel egy-egy nagyobb nyári vihar akár több milliárdos nagyságrendben is megterhelheti a biztosítói kasszákat, az egy bejelentésre jutó körülbelül kétszázezer forint azonban viszonylag magasnak számít. Ezt az indokolhatja, hogy a földrengés az épületek szerkezetében súlyosabb károkat okozhat, mint a felhőszakadás vagy a szélvihar.

A társaságok folyamatosan térítik a károsultaknak a jóváhagyott kifizetéseket, van olyan biztosító, amelyik a szemlézett károk mintegy kilencven százalékában már le is zárták az eljárást. Az összesített és már feldolgozott adatok alapján a legtöbb igazolható kárt a déli határhoz közeli Baranyából, Somogyból és Zalából jelentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik