Belföld koronavírus

Müller Cecília: Köszönöm, hogy támogatnak minket és a józan ész győz

Megtartotta idei utolsó tájékoztatóját az operatív törzs, amely a koronavírus-járvány tavaszi kirobbanását követően jött létre.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt a tegnapi adatokkal kapcsolatban, hogy a koronavírusban elhunytak továbbra is elsősorban idős, krónikus betegségben szenvedők. Szerdán a legfiatalabb áldozat 51 éves volt, a legidősebb pedig 99 éves volt.

Vannak veszteségeink. A 2020-as év a pandémiáról szólt, többen elvesztettük szeretteinket és ismerőseinket, ezért fájdalommal éltük meg ezeket a napokat, fogadják részvétünket. Az elmúlt napokban ugyanakkor bizakodóvá váltunk, az aktív betegek száma szépen csökken, míg a gyógyultak száma is szépen emelkedik, több mint 150 ezren vannak a mai napon

– fogalmazott.

Mint mondta, év végén reményteli bizakodással nézünk a jövőbe, ami megalapozott, hiszen tudjuk, hogy szinte karácsonyi ajándékként megérkezett a hatékony vakcina, ami a járvány kezelésében egy újabb lépés.

Nem dőlhetünk viszont hátra, tette hozzá, hiszen a járvány továbbra is zajlik, jelenleg a kórházban ápoltak száma 5856 fő és 402-en még mindig lélegeztetésre szorulnak.

Bízzanak kérem a vakcinában, örülök, hogy sokan jelentkeztek a különböző felületeken. Azon leszünk, hogy már az első negyedévben minél többeket beolthassunk, hiszen tudjuk jól, hogy ez lesz a következő megoldás a járványkezelésben.

Az országos tiszti főorvos köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak, tehát kollégáinak, akik a nap 24 órájában mindig mellette álltak, a médiának, hogy folyamatosan átadták az olvasóknak a hiteles információkat.

Köszönöm, hogy betartották a szabályokat, hogy helytálltak. Bízom abban azért, hogy az év utolsó napján és a következő év első napján egy kicsit munkatársaim és a védekezésben résztvevők meg tudnak pihenni, mert a jövőben legalább olyan intenzív feladattömeg vár rájuk, mint eddig

– mondta.

Közölte, az elmúlt napon újabb 70 ezer vakcina érkezett Magyarországra, az így rendelkezésre álló 80 ezer vakcinával 40 ezer egészségügyben dolgozót tudnak beoltani, az oltóhelyek köre is kibővült. 5110 egészségügyi dolgozó részesült védőoltásban eddig.

Végezetül azt mondta:

nagyon köszönöm, hogy támogatnak minket, és hogy a tudomány, a bizonyítékokon alapuló orvoslás és a józan ész győz a sok-sok eltévedt információ felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik