Belföld

Állatvédő: Kamu eredményekkel reklámozza magát a miniszteri biztos

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Kamu eredményekkel parádézik az állatvédelemért felelős miniszteri biztos az egyik állatvédő szervezet vezetője szerint. December közepén arról volt szó, hogy szilveszter éjjel mindenhol tilos lesz a tűzijátékok használata, ám végül a kormány nem hozta meg az állatvédők által régóta forszírozott drasztikus rendelkezést, amely megvédhette volna a kutyákat és a más háziállatokat a durrogtatás okozta stressztől: magánterületen lehet pirotechnikai eszközöket használni.

A tűzijátékok sikertelen betiltása után Ovádi Péter most azt próbálja eredményként tálalni, hogy az állatvédők december 31-én este 20 óra után is az utcán lehetnek

– mondta a 24.hu-nak Bóday Pál, a Macskaárvaház kuratóriumi elnöke. Bóday szerint a miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő állításával szemben ehhez semmiféle kivételes rendőrségi felmentésre nincs szükség. Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek a kijárási tilalom ellenére eddig is biztosíthattak igazolást a munkatársaik számára, ha szükség volt arra, hogy éjszaka végezzenek mentési munkákat. Az igazolás kiadásához csak egy formanyomtatványt kellett letölteniük az internetről.

Bóday szerint az állatvédelem miniszteri biztosi szintű besorolása azt jelzi a területen működő szervezeteknek, hogy a kormányzat továbbra sem veszi komolyan a ügyet. A Macskaárvaház vezetője elmondta, hogy korábban önkéntesként segítette Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos tevékenységet, mivel hosszú időn keresztül az állatvédelem is az ő feladatkörébe tartozott. Mint mondta, akkoriban szóba került a Büntető törvénykönyv szigorítása, sőt egy állatvédelemmel foglalkozó nemzeti konzultáció elindítása is, csakhogy az elkötelezett tanácsadók háttérmunkája végül semmilyen gyakorlati eredménnyel nem járt, a törvényhozás szintjére egyetlen javaslat sem jutott el.

Nem véletlen, hogy sok szervezet akkor lenne elégedett, ha egy kifejezetten környezet- és állatvédelemmel foglalkozó minisztériumot hozna létre a kormány. Egy állatvédelmi miniszteri biztos gyakorlatilag csak kívülről kiabálhat be az államigazgatás magas falai mögé. Amíg az állatvédelemnek nincs integráns helye a természetvédelemmel és többek között az élelmiszer-biztonsággal együtt a kormányzatban, addig meggyőződésem szerint nem lesz áttörés az állatvédelemben Magyarországon

– közölte a Macskaárvaház vezetője.

A szervezet egyébként november végén, több Heves megyei ellenzéki politikus részvételével megtartott szakmai találkozójára meghívta Illés Zoltán, a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjét. A találkozón az Orbán-kormány volt környezetvédelmi államtitkára jelenlétében javaslat született arra, hogy a kormánynak Illés vezetésével kellene felállítania az új környezetvédelmi tárcát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik