Belföld koronavírus

Müller Cecília: A védőoltás után 2-3 hónapig ne vállaljanak gyereket

Magyarország Kormánya/Facebook
Magyarország Kormánya/Facebook

A szokásosnál bő egy órával később kezdődött az operatív törzs szerdai tájékoztatója, amit a törzs hosszúra nyúlt ülésezésével magyarázott Kiss Róbert alezredes. Arról nem beszéltek, hogy miről egyeztettek ilyen sokáig.

Müller Cecília a friss adatokról elmondta, hogy a járványgörbe stagnálást, enyhe csökkenést mutat. Azonban figyelmeztetett, hogy több országban is újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma hasonló tendenciák után, ezért óvatosságra intett.

Az országos tiszti főorvos ismertette, hogy december 26-án érkezik az első vakcinaszállítmány. Magyarország a többi EU-tagállamhoz hasonlóan ötezer adagot kap a Pfizer-BioNTech oltóanyagából, amivel az egészségügyi dolgozókat kezdik el beoltani, majd hamarosan még ötezret, amivel megismétlik a vakcinációt a már beoltottaknál.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n már 300 ezernél többen regisztráltak, hogy szeretnének oltást kapni.

Tegnap éjszaka megérkezett az oltóanyag leirata is. Ennek alapján a tiszti főorvos közölte, hogy azoknak ellenjavalt az oltás, akik allergiásak a vakcina valamelyik komponensére. Erről az oltóorvosokkal kell majd egyeztetni.

Az oltás után bőrpír, az oltás környékén duzzanat, illetve nyirokcsomó duzzanatok alakulhatnak ki. Müller Cecília szerint nem ismertek súlyos mellékhatások. Azt viszont hozzátette, hogy a hosszútávú hatásokról még nem tudni semmit.

A védőoltás után 2-3 hónapig ne vállaljanak gyereket

– kérte Müller Cecília, mert azt sem tudni, hogy a terhességre milyen hatással van az oltás. Várandósoknak nem is javasolják az oltakozást.

Az országos tiszti főorvos arra is emlékeztette az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben dolgozókat, hogy az ünnepek után lesz lehetőségük tesztelésre, mielőtt visszatérnének a munkához. Ehhez regisztrálniuk kell majd, és január 2-án, valamint 3-án végzik el a teszteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik