Belföld koronavírus

Ápolnak olyan koronavíruson átesett gyereket a Bethesdában, akinek az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kórház főigazgatója szerint tévedés, hogy a koronavírus a gyerekeknél teljesen ártalmatlan.

Kezeltünk is és kezelünk ebben a pillanatban is koronavírusos beteget, egyet-egyet. Alapvetően a Heim Pálba irányítjuk őket, de van, akit járóbetegként ellátunk, utána haza tudjuk engedni, és a háziorvos gyógyítja. De olyan beteg is volt néhány, akinek az alapbetegsége miatt volt itt a helye – részletezte az InfoRádió Aréna című műsorában Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, aki hozzátette:

gyerekkorban úgy tudjuk, hogy a koronavírus-betegségnek ritka a súlyos formája, de van egy olyan betegség, amit úgy nevezünk, hogy sokszervi gyulladásos betegség, amely a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg és egy kifejezetten súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot.

A kórházigazgató elmondta, most is van egy ilyen gyerek a Bethesdában, aki ugyan sokkal jobban van, de az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért. A többi nagyobb intenzív osztályon is elő-előfordul ez az eset – tette hozzá.

Ez ellen védekezni nem lehet, tünetmentesen zajlik le a koronavírus-betegség, csak utólag tudjuk kimutatni, hogy ez volt az ok, ugyanakkor egyszer csak előjön egy súlyos tünetegyüttes, aminek a jele otthon annyi, hogy a gyerek bágyadtabb, elesettebb, esetleg hűvösebbek a végtagjai. Ilyenkor fontos, hogy időben kórházba kerüljön a gyerek. Tehát az az ismeret, hogy a koronavírus a gyerekeknél teljesen ártalmatlan, nem teljesen pontos – emelte ki a kórházigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik