Belföld

Éveken át fosztogatta a nyugdíjasokat egy hétfős borsodi banda

police.hu
police.hu

Kifosztás, lopás és annak kísérlete miatt vádat emelt a Szarvasi Járási Ügyészség azzal a hét büntetett előéletű borsodi férfival szemben, akik 29 idős embert károsítottak meg úgy, hogy különböző közműszolgáltatók képviselőjének adták ki magukat.

A 24 és 51 év közötti férfiak 2018 áprilisa és 2020 februárja között több, lakóhelyüktől távoli, Csongrád-Csanád, Pest, Békés, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Nógrád és Hajdú-Bihar megyei településen fosztogattak

A helyszínekre olyan kocsikkal utaztak, amiket nem lehetett hozzájuk kötni. Többnyire villanyóra-leolvasásra hivatkoztak, és jellemzően 11 ezer forintos túlfizetésre hivatkozva bírták rá az egyedül élő, beteg, idő 76 és 91 év közötti nyugdíjasokat arra, hogy az általuk felkínált 21 ezer forintból visszajáró összeg miatt elővegyék a pénzüket.

Előfordult, hogy az odaadott tízezrest hamisnak minősítették vagy elszakították, így vették rá az időseket, hogy ne a pénztárcájukból adjanak nekik bankjegyet, hanem elővegyék a spórolt pénzüket. A bűncselekményeket 2-4 bandatag követte el, megbeszélték, ki a sofőr, ki a figyelő és ki megy be az emberekhez.

Miután kifigyelték a pénz helyét, az egyik elkövető kisebb műszaki probléma vagy az elektromos berendezés ellenőrzésének ürügyével elterelte az idős ember figyelmét, míg társa elvette a pénzt. Volt, ahol néhány tízezer forintot, de olyan helyszín is, ahonnan kétmilliót zsákmányoltak. Ahonnan tudták, az arany ékszereket is elvitték. Az ügyészség letöltendő börtönt kért az elkövetőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik