Belföld

Megadták az uniós engedélyt a Pfizer/BioNTech-vakcinához

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot – írja az MTI.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést – a Pfizer közleménye szerint – a 16 évesnél idősebbek immunizálására. A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti  jóváhagyását. Így december 27-én szerte a kontinensen megkezdődhetnek az oltások.

Magyarországon első körben az egészségügyi dolgozók részesülhetnek a vakcinából, először a Dél-pesti Centrumkórházban oltanak majd, aztán további 25 helyen. Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn azt mondta, hogy az első szállítmányban jelképes mennyiség, ötezer ember számára elegendő vakcina érkezik, majd folyamatos beszállítással számolnak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója szerint a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag előnyei “messze felülírják” a lehetséges kockázatokat. Emer Cooke az európai uniós forgalmazás támogatásával kapcsolatos hétfői bejelentést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a klinikai vizsgálatok során 43 ezer embert teszteltek, és az ügynökség elsődleges szempontja annak megállapítása volt, hogy biztonságos-e a vakcina. Hozzátette: nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy ez az oltóanyag nem ad védelmet a SARS-CoV-2 koronavírus új változata ellen, amely jelenleg elsősorban Nagy-Britanniában terjed.

Szintén mai hír, hogy az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal.

A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió oltóanyag darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 16 euró.

Kapcsolódó
Kiszivárgott: Ebben az árban állapodott meg az EU és a Pfizer
Az unió ma dönthet a vakcina engedélyeztetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik