Belföld koronavírus

Karácsony Gergely: Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak

Ivándi-Szabó-Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó-Balázs / 24.hu
A Fidesz-tábor fogyása miatt nem hagyják, hogy a választóknak többet segítsen egy önkormányzat, mint a kormány.

Karácsony Gergely a Klubrádió reggeli műsorában úgy vélte, az iparűzési adó felének elvonásával a kormány átlépett egy határt. Szerinte a döntés azért jelenti az önkormányzatiság végét, mert a közszolgáltatásokra bizonyos településeken akkor lesz pénz, ha a polgármesterek kuncsorognak, és – mint a tanácsrendszer idején – a pártközpontba járnak pénzt szerezni.

A főpolgármester úgy látja, az intézkedésnek nincs a gazdaságot valóban élénkítő hatása; egy válságban az iparűzési adót utolsóként kellene csökkenteni, hiszen a cégek bevétel alapján fizetik, aki pedig bajban van, annak nincs bevétele.

Kapcsolódó
Karácsony: Ennyi volt, Orbán bejelentette az önkormányzatiság kivégzését
A főpolgármester szerint az iparűzési adó megfelezése csak mélyíti a válságot.

Valós hatása a 2022-es választási kampányra van, hiszen jelenleg 3 millióan élnek olyan településen, ahol ellenzéki a vezetés. A kormány a borzasztó oktatási, járványügyi, gazdasági adatok láttán ezeket az önkormányzatokat hozta lehetetlen helyzetbe.

A mi segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már legyen olyan választópolgár, aki azt gondolja, hogy a válság, a járvány idején az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány.

A budapestiek például azt láthatták, ki az, aki ingyenesen teszteket biztosított, a maszkviselésről időben döntött, és azt is, hogy az intézkedéseknek köszönhetően jobb a járványhelyzet, mint vidéken.

Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak!

– tette hozzá. A főpolgármester szerint a tartalékok rovására és a bürokrácia csökkentésével összerakták a költségvetést, aminek másnap ki is rúgták az egyik lábát. Megismételte, nagy a baj és a képlet világos: 2022-ben vagy a kormány változik, vagy a hozzáállása, vagy csődbe megy a főváros. Ebben nincs semmi költői túlzás.

Felidézte, az elmúlt hónapokban a Fidesz támogatottsága csökkent, és amennyire a felmérésekből kiolvasható, jellemzően Budapesten és a nagyvárosokban, de ezért nem lehet azokat az állampolgárokat büntetni, akik akik az elmúlt 30 évben megszokták, hogy megy a busz. folyik a csapból a víz.

Kapcsolódó
Újabb közvélemény-kutatás jósolt ellenzéki győzelmet
Karácsony Gergely, Dobrev Klára, és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége esetén is megmérték a közvéleményt.

Karácsony közölte: 36 polgármestertársával szimbolikusan jelzik, hogy baj van, sötét időszak jön. Lekapcsolják a díszkivilágítást, mert az látványos, de nem fáj senkinek. Nem akarják, hogy az embereknek fájjon a kormány „őrült politikája” – tette hozzá.

Kapcsolódó

Azok a szavazók, akik ezeken a településeken élnek, és nem szeretik azt, hogy „”háborús övezet„” lakóivá váltak, a szavazatukkal állítják meg ezt a politikát. Mert úgy tűnik, se az EU, se más nem tudja a kormányt eltéríteni attól, hogy ha ő nem tud kormányozni, akkor más se tudjon – fogalmazott a főpolgármester.

Kapcsolódó
Török Gábor: Orbánt erősíti a káosz, hisz ő teremti
Az elemző szerint amíg az EU azt jelenti, amit ma, addig Orbán vezetésével biztosan nem lépünk ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik