Belföld

A Nézőpontnál még népszerűbb a Fidesz, mint a közös ellenzéki lista

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

A felnőtt népesség 42 százaléka szimpatizál a kormánykoalíció pártjaival, 40 százaléka pedig a baloldali közös listával, de a Fidesz támogatói aktívabbak, mint a baloldalé, ezért a választási részvételüket biztosra ígérők körében a kormánypárt 51, a baloldali közös lista pedig 43 százalékot kapna – olvasható ki a Nézőpont Intézet az uniós csúcs után készült közvélemény-kutatásából.

A kormányközeli intézet szerint mivel a Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt jelezte már, hogy kész a közös lista állítására, a hagyományos pártpreferencia-vizsgálat elvesztette értelmét, ezért a 2022-es választásig hátralévő mintegy 500 napban csak a Fidesz, a baloldali ellenzék közös listája és az egyéb pártok népszerűségét vizsgálják folyamatosan.

A Nézőpont Intézet december 14. és 16. között készült kutatása nem érzékelt trendfordulót a kormánypárt népszerűségében. Ezzel szemben a Medián azt mérte, hogy a Szájer-ügy kirobbanását követően néhány nappal már két százalékponttal többen voksoltak volna az ellenzékre, mint a kormánypártokra, a Závecz Research szerint a Fidesz félmillió támogatót vesztett augusztus óta, és 41:37 arányban vezet előtte a hatpárti ellenzék, és a Publicus Intézet is az ellenzék előnyét mérte.

A Nézőpont is hangsúlyozza azonban, hogy a választás kimenetele ezen adatok alapján azonban még nem dönthető el, hiszen az egyéni választókerületi eredményeknek, a külhoni szavazatoknak vagy éppen a két nagy lista egyikére sem szavazók (az aktív választók 6 százaléka) preferenciájának is nagy jelentősége van.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. december 14. és 16. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik