Belföld koronavírus

Rogánék általánosan használható címlistát építhetnek a nyugdíjasok oltási regisztrációjából

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A nyugdíjasok egy része már kézhez is kapta azokat a regisztrációs lapokat, amelyeken a koronavírus elleni oltásra lehet jelentkezni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba szombaton jelentette be, hogy az internetes regisztráció, a vakcinainfo.gov.hu weboldal mellett az idősebb korosztály számára levélben is lehetőséget biztosítanak a jelentkezésre, ezért több mint kétmillió regisztrációs űrlapot küldenek szét postai úton.

Rogán Antal, a kabinetiroda vezetője vasárnap egy tévéinterjúban a regisztráció mellett hozta fel érvként, hogy aki most nem adja le a jelentkezését, az az oltás kiosztásakor hátrébb kerül a sorban.

Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor még úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának. Ha viszont nem jelentkezik, akkor nem tudjuk, hogy szeretné megkapni, így hátrébb kerül a sorban

– mondta a miniszter. Hasonló magyarázatok olvashatók a nyugdíjasok postai regisztrációs lapjához csatolt adatkezelési tájékoztatóban is arról, hogy mire használja majd a jelentkezők személyes adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

A jelentkezési lap alján azonban, hasonlóan az internetes vakcinainformációs oldalhoz, itt is elhelyeztek egy rubrikát, amelynek beikszelésével a nyugdíjasok jelezhetik, hogy kapcsolatban kívánnak maradni a kormánnyal. Az viszont csak az adatkezelési melléklet végéből derül ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda ezt nem csupán a koronavírussal összefüggő témákra érti. Az apróbetűs tájékoztató szerint a rubrikába tett iksz arra ad felhatalmazást, hogy a jövőben a kormány más ügyekben is kikérje a véleményét, és „általános intézkedéseiről” tájékoztassa a címzettet, azaz lényegében bármivel kapcsolatban levelet küldjön egészen addig, amíg az érintett vissza nem vonja a felhatalmazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik