Belföld

Tizenkét év után fogták el a brutális csépai rablógyilkosokat

police.hu
police.hu

Elfogták a tizenkét évvel ezelőtti csépai rablógyilkosság elkövetőit. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított 39 éves öcsödi férfi bevallotta, hogy a 36 éves rokonával támadt rá a 79 éves asszonyra, a társa azonban megtagadta a vallomást.

Jász-Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság még 2008 novemberében rendelt el nyomozást emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, miután valaki betört az egyedül élő csépai asszonyhoz és olyan súlyosan bántalmazta, hogy belehalt. Petőfi elmondta még, hogy összesen 17 erőbehatás érte a testszerte bántalmazott asszony fejét, akinek a halálát végül fojtogatás általi fulladás okozta.

A megyei rendőrök számos értékelhető nyomot és anyagmaradványt rögzítettek, a helyszíni szemle alkalmával kiterjedt adatgyűjtést végeztek, amelyek azonban csak több mint egy évtizeddel később vezettek el a tettesekhez. A nyomozást 2010 decemberében felfüggesztették, mert az elkövetők kilétét nem tudták megállapítani.

A kiemelt ügyek főosztálya azonban idén nyáron újra nyitotta az aktákat.  A korabeli bűnjeltárgyak ismételt vizsgálata, a technika fejlődése és a kistérségben élő, életkorban számításba vehető, illetve a korábban bűncselekmények elkövetésével gyanúsított lakosok elszámoltatása pedig eredményre vezetett, s a hatóság látókörébe került egy 39 éves öcsödi férfi.

A férfi részletes, tényfeltáró vallomást tett a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban. Elmondta, hogy a most 36 éves, szintén öcsödi rokonával közösen nézték ki az áldozatuk lakóhelyét. Elhatározták, hogy sapkában, kesztyűben, arcukat sállal eltakarva otthonában kirabolják az egyedül élő asszonyt, akitől ékszert és készpénzt reméltek.

Az elhatározást pedig tett követte, két nappal később rokona autójával Csépára hajtottak, majd a házat gyalogosan közelítették meg. Átmásztak a kerítésen és az egyik üvegablakot betörve bejutottak a lakásba. A zajokra felébredt az idős nő, akit felváltva ütlegeltek, miközben értékek után kutattak.

Végül két gyűrűvel, a nő füléből kitépett fülbevalóval és elenyésző összegű készpénzzel távoztak, miután a segítségért könyörgő asszonyt kézzel és párnával is fojtogatták. A 39 éves férfit a rendőrök nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették. Rokonát egy nappal később vették őrizetbe, de a férfi gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta a két férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik