Belföld koronavírus

Így figyelheti a háziorvos folyamatosan az otthoni karanténban lévő betegét

GARO / PHANIE / AFP
GARO / PHANIE / AFP
Kísérleti fázisba lépett egy olyan rendszer kiépítése, amelynek segítségével a háziorvosok megfigyelhetik az otthoni karanténban lévő koronavírusos betegeiket. A rendszerre már az operatív törzs is felfigyelt, alapját pedig a pulzoximéter által szolgáltatott adatok adják, amelyek birtokában az orvos könnyebben eldöntheti: maradjon-e otthon a covidos betege, vagy az állapota kórházi ellátást igényel. A véroxigénszintet mérő eszköz nem csodakütyü, de az egyre szűkülő kórházi kapacitások miatt is sokat segíthet a leterhelt háziorvosoknak és a bizonytalan állapotú betegeknek.

Levelet kaptunk az operatív törzstől, amiben arról értesítettek minket, hogy jóváhagynak egy pilot-projektet a rendszerünkkel

– tudatta a 24.hu-val Kulin Dániel, az úgynevezett okos-pulzoximétert fejlesztő E-Med4All Europe Kft. kutatásszervező orvosa. A magyar startup cég évek óta dolgozik egy olyan eszköz kifejlesztésén, ami az oxigénszaturáción (az oxigén telítettségének aránya a vérben) és a pulzusszámon túl további harminc, szív- és érrendszeri paraméter számítására alkalmas. A koronavírus-járvány miatt előtérbe került pulzoximéternek a beteg általi otthoni használatával kinyert adatok egy bluetooth-os kapcsolatnak és egy mobilapplikációnak köszönhetően megjelennek a háziorvos számítógépén, aki így folyamatosan nyomon követheti, hogy milyen állapotban van az otthonában elszigetelt fertőzött betege.

Az egyelőre a kutatás-fejlesztés fázisában járó rendszert Kulin Dánielék éppen a járvány miatt ingyen bocsátották rendelkezésre néhány háziorvosnak, egyúttal az operatív törzzsel is felvették a kapcsolatot, ám a járványkezelést irányítók csak most figyeltek fel igazán a rendszer előnyeire. Például arra, amit Kulin is említett: több olyan esetről is értesült, hogy a háziorvos pulzoximetriás adatok nélkül kórházba küldte volna a kétes állapotú Covid-fertőzött betegét, de mivel elérhetők voltak számára a páciens paraméterei, a további otthoni ellátás mellett döntött.

Ezzel megnyugvást szerzett a betegének, egyúttal több százezer forintot spórolt meg az államnak.

Az operatív törzs mostani döntése alapján a startup projektjében résztvevő néhány orvos számára 180 pulzoximétert ingyen biztosítanak az otthon lévő, nem súlyos állapotú koronavírusos betegeik számára.

A pilotban részt vesz Békássy Szabolcs háziorvos is, aki már egy ideje az E-Med4All által kifejlesztett rendszer segítségével követi figyelemmel tíz, otthonában elszigetelt, nem súlyos, de kétes állapotú koronavírusos betegét, akiknél ha azt látja, hogy oxigénszaturációjuk huzamosabb ideig leesik, azonnal lép.

Ez az ellenőrzési lehetőség a beteg életét mentheti meg – állítja a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, aki hangsúlyozza, a kórházi kapacitások szűkülésével párhuzamosan egyre több nem súlyos állapotú fertőzött beteg kerül otthoni megfigyelésre. Ennek a biztonságos feltételeit nagy mértékben segítené a távpulzoximetriás telemedicinális rendszer kiterjesztése. E nélkül a háziorvosnak a beteggel történő telefonos konzultáción kívül egyéb lehetősége alig van arra, hogy objektíven felmérje az állapotát. A pulzoximetriás monitorozás esetében azonban objektív adatok állnak rendelkezésére, így sokkal könnyebben tud időben dönteni a kórházi beutalás szükségességéről.

Balogh Zoltán / MTI Gyógytornász az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán.

Objektív és döntő jelentőséggel bíró, az oxigénszaturációra vonatkozó adatok hiányában a páciens szubjektív panaszaira kell az orvosnak hagyatkoznia, illetve abból tud következtetéseket levonni, hogy mennyi a testhője és a vérnyomása – magyarázza Békássy Szabolcs, aki azt mondja, az általa tesztelt rendszer olyan jól működik, hogy segítségével már többször is hozott helyes döntést a beteg kórházi kezeléséről.

92-93 százalék alatti oxigénszaturáció esetén azonnal felvesszük a beteggel a kapcsolatot

– mondja a háziorvos, aki szerint praxisonként tíz pulzoximéterrel meg lehetne oldani a betegek biztonságos háziorvosi monitorozását.

A néma oxigénhiány veszélye

A pulzoximétert nemcsak a koronavírusból nemrég felépült Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ajánlja, hanem több ország egészségügyi protokolljában is szerepel ajánlásként azon nem súlyos, de kétes állapotú koronavírusos betegek megfigyelésére, akik otthonukban várják a gyógyulást. Amíg például Nagy-Britanniában a háziorvos ingyen biztosít a fertőzött betegeinek pulzoximétert, itthon jelenleg csak azok a betegek használják, akik 6 és 20 ezer forint közötti összeget szánnak az eszköz megvásárlására, és otthon önkéntes alapon kezdik azt használni, illetve az adatokat bediktálni háziorvosuknak.

Az otthon gyógyuló Covid-fertőzött betegek pulzoximéteres monitorozása mellett érvel Kósa István telemedicina-szakértő, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment, Egészség-gazdaságtani, Egészségügyi Informatikai és Minőségbiztosítási Tanács szeptemberben leköszönt elnöke is. Az orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés gyakran jár az íz- és szagérzés zavara mellett az oxigénhiány-érzékelés zavarával is. Ez ugyan a Covid-betegeknek csak egy részénél jelentkezik, ám akinél fellép, akár végzetes is lehet. Az úgynevezett néma oxigénhiány (silent hypoxia) miatt a légzészavarra hajlamosító

koronavírus-fertőzés során ugyanis a véroxigénszint kritikusan alacsony szintre eshet. Ha ezt a beteg nem veszi időben észre, a szervezet biokémiai folyamatainak kisiklásához, hosszabb távon szervkárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet. Ezért is tartja hasznos eszköznek a pulzoximétert.

Ahogy a 24.hu-nak kiemelte, az otthoni monitorozással nemcsak a betegek szubjektív biztonságérzete növelhető, de az orvos is könnyebben dönthet a betegútról, és biztosabban meg tudja ítélni, melyik koronavírusos páciensének kell kórházi ellátás, és ki maradhat biztonságosan az otthonában.

Indranil Mukherjee / AFP

Kósa István kiemeli, hogy egészségügyi-ellátásszervezési szempontból a monitorozás különböző szinteken szervezhető meg. Alapszinten csak az eszközt biztosítja az ellátórendszer a beteg számára az otthoni mérések idejére. Ezt a stratégiát követi Nagy-Britannia egészségügyi ellátórendszere, az NHS. Egy magasabb szint, amikor a beteg otthoni eszközeit online telemedicinális rendszerbe kötik, biztosítva ezzel a rendszeres mérések ellenőrzését, segítve ezzel a betegútvezetési döntések meghozatalát. Sok páciens ugyanis halogatja a döntését, nehezen lép a magasabb szintű ellátás irányába még kóros eredmény kialakulásakor is, mondja az orvos.

Még magasabb szint, ha a digitálisan összekapcsolt készülékek nem egy-egy numerikus értéket továbbítanak a beteg oxigenizáltsági állapotáról és szívfrekvenciájáról, hanem a kétperces mérés minden századmásodpercnyi adatát analizálhatóvá teszik, lehetőséget teremtve a beteg stresszhelyzetének, értónus-szabályozási képességének megítélésére is.

Kulin Dániel azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyszerű egy monitorozási rendszert az országos ellátás részévé tenni. Sok tényező lassítja a folyamatot, például az adatvédelem, de éppen azért kezdtek el háziorvosokkal, valamint logisztikában és betegirányításban jártas cégekkel együttműködni, hogy tervek helyett a döntéshozók már egy működő rendszert láthassanak.

Néhány órán múlhat a koronavírusos beteg sorsa

Nem várt a kormány döntésére, és önálló felvilágosító kampányt indított a pulzoximéter használatának fontosságáról Mucsi János, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke, aki az időfaktor fontosságára hívta fel a figyelmet. A tüdőgyógyász szerint azért is lenne rendkívül fontos a pulzoximéteres monitorozás, mert egy korán felismert Covid-fertőzésnél később nagyon rövid idő alatt romolhat az illető állapota. Általában a 6. és a 12. nap közötti időszak a kritikus, ebben az időintervallumban hiába volt korábban nem súlyos a beteg állapota, az olyan mértékben romolhat, hogy kórházi ellátást igényelhet – magyarázza.

A szakember a brit egészségügyi szolgáltató, az NHS animált oktatóvideóját vette alapul a pulzoximéter használatának bemutatására. A szigetországban az állam pulzoximéterrel látja el a nem súlyos állapotú, otthon gyógyuló betegeket két hétre, ehhez készült az oktatóvideó. A páciensek részére manuális betegnaplót is biztosítanak, amibe be kell vezetniük az adatokat. Központi monitorozás és adatelemzés Nagy-Britanniában sincs, a betegre bízzák a véroxigénszint rendszeres mérését, az adatok feljegyzését és azt is, hogy jelezze, ha baj van. A tüdőgyógyász szerint azonban Nagy-Britanniában legalább kormányzati szinten felhívják a lakosság figyelmét nemcsak a pulzoximéter használatának lehetőségére, hanem annak fontosságára is. Mindeközben a magyar kormány szerinte „totojázik”: már több hónapja tervben van a telemedicina rendszeren belül a covidos betegek pulzoximéterrel történő monitorozása, ám konkrét döntés a pilot-program elindításáig nem született. A tüdőgyógyász nem várt a kormányzati döntésre, inkább elkészítette saját oktató- és figyelemfelhívó videóját. 

Pedig Mucsi János szerint a napi több ezer új igazolt fertőzött zöme nem kerül kórházba, mert állapotuk ezt nem indokolja, de ez nem azt jelenti, hogy később sem lesz szükségük kórházi ellátásra. Itt órák dönthetnek, mert a covidos betegek állapotában akár néhány óra alatt is jelentős változás állhat be. A tüdőgyógyásznak volt is olyan, kezdetben panasz- és tünetmentes koronavírusos betege, aki a pozitív teszt után karanténba helyezte magát, majd két nap múlva jelentkeztek nála a tünetek, egy hét múlva pedig már nagyon rosszul volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik