Belföld koronavírus

Először a Pfizer vakcinájával olthatnak Magyarországon

MTI/Biontech SE/EPA
MTI/Biontech SE/EPA

Decemberben már érkezhet kis mennyiségben koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra, de a lakosság tömeges oltása majd 2021-ben kezdődhet meg – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy Magyarország több gyártónál összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így ez lesz először felhasználható tömeges oltásra.

Ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg korábban arról, hogy választhatunk-e a vakcinák közül. Müller Cecília először azt mondta, hogy nem, majd a kormány részéről kijavították az országos tiszti főorvost, hogy mégis.

Szlávik János úgy fogalmazott, hogy négy-öt különböző vakcina is lehet majd egyszerre, amivel oltanak, de szerinte mindegyik ugyanolyan biztonságos.

Azt pedig Rogán Antaltól tudjuk, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n regisztrálók kerülnek előnybe:

Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor még úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának. Ha viszont nem jelentkezik, akkor nem tudjuk, hogy szeretné megkapni, így hátrébb kerül a sorban

– mondta a miniszter vasárnap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik