Belföld

Gődény az ATV-nek: Nem félek a börtöntől

A rendőségről frissen szabadult Gődény György szombaton egy félig megakadályozott könyvdedikáció után a Pólus Centernél adott interjút az ATV Híradójának. Az állította, nem követett el bűncselekményt. Beszélt arról is, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói péntek hajnalban megjelentek a lakásnál: a rendőrök lefoglalták a számítógépét, a laptopját, valamint a mobiltelefonját.

Meggyanúsítottak azzal, hogy rémhírt terjesztek, ami ugyebár nem igaz

– mondta Gődény György, és ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy ő csupán orvosi tényeket közöl tudományos kutatásokra alapozva. A rendőrségen tudomásul vették, hogy panasszal élt a gyanúsítás ellen, és elengedték.

Szombaton a Pólus Centerben tartotta a volna a könyvbemutatóját, de azt megakadályozták a biztonsági őrök. A magát vírusszkeptikusnak nevező Gődény végül a folyosón kényszerült dedikálni.

Én soha életemben nem tagadtam a vírust, nem vagyok vírustagadó

– nyilatkozta, és közölte, hogy az álláspontja szerint nem biztatott soha senkit a rendeletek megszegésére, ő csupán különböző tudományos eredményeket publikált. Azt is hozzátette, hogy a vírus legelején figyelmeztetett arra, hogy a veszélyeztetett populációra vigyázni kell.

Gődény György azt hangoztatta, hogy társaival együtt nem relativizálják a vírust, hanem párbeszédre törekszenek:

Vannak olyan alternatív információ-halmazok, tudományos vizsgálatok, kutatási eredmények, amik nem támasztják alá azokat az eljárásokat, intézkedéseket, korlátozásokat, amiket megélünk.

Fenntartja, hogy a vírus nem okoz akkora gondot, mint „amekkora vészharangot kongatunk”. Gődény szerint a korlátozások gátolják az emberek létezését és megélhetését. Az interjúban elmondta, hogy nem biztatott senkit arra, hogy ne hordjon maszkot, de szakmai kötelességének érzi, hogy felvilágítsa az embereket, hogy kell használni őket. Azt viszont kijelentette, hogy ismeretei alapján számos kutatás létezik, ami nem igazolja a maszkok védőhatását.

Gődény leszögezte, hogy a börtöntől nem fél, hiszen álláspontja szerint nem követett el semmit. És három másik orvost is hasonló procedúra ért, mint őt: Tamasi József, Pócs Alfréd, és Lenkei Gábor is rémhírtejesztés miatt felelhet. Szeptemberben a MOK egyébként mind Gődénytől, mind Pócstól és Tamasitől elhatárolódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik