Belföld

Négy évet kapott az apját 15 szúrással megölő szomolyai férfi

police.hu
police.hu

Négy év börtönre, és négy év közügyektől eltiltásra ítélte erős felindulásból elkövetett emberölés miatt a Miskolci Törvényszék azt a 33 éves férfit, aki halálra szurkálta az anyjára támadó apját Szomolyán.

Az alacsony intellektusú férfi együtt élt szüleivel, és valamennyien iszákos életmódot folytattak. A férfi apja ittasan rendszeresen balhézott a családtagjaival, ilyenkor kölcsönösen szidalmazták egymást, tettlegességre is sor került közöttük.  Két és fél évvel ezelőtt késsel támadt a feleségére.

2018 decemberében a férfi és a szülei is nagyobb mennyiségű bort fogyasztottak, közülük leginkább az apa ittasodott le. Délután az apja és anyja ismét összeveszett, a vita hevében a férfi elővett egy nagyméretű konyhakést, mellyel rátámadt a feleségére, meg akarta szúrni. A fiatalember felébredt a zajra, bement szülei hálószobájába, odalépett az apjához, kicsavarta kezéből a kést, majd számon kérte a magatartásáért.

Az apja azonban vissza akarta szerezni a kést és dulakodni kezdett a fiával, aki erre mellkason, nyakon és hasba szúrta. Az apja ettől erősen vérezni kezdett és összeesett. Az erősen felindult állapotba került férfi azonban azt mondta az apjának, hogy „megérdemelted, mert magadnak kerested bajt”, majd többször is nagy erővel mellkasán és hasfalánál megszurkálta a földön fekvő apját.

A feleség megpróbálta megakadályozni a fia cselekményét, rákiabált, hogy ne csinálja, de a fia nem tudott leállni és ezután is tovább szurkált. A összesen 15 alkalommal szúrta meg az apját, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

Kapcsolódó
„Megérdemelted, magadnak kerested a bajt” – 15 szúrással végzett apjával egy anyját védő fiú
Az erős felindulásból elkövetett emberöléssel vádolt férfi szerint már nem először támadt késsel anyjára az apja.

A cselekmény végeztével a férfi elküldte az anyját a szomszédba, hogy hívja ki a mentőket, ő pedig folyamatosan megkísérelte újraéleszteni az apját, azonban ez nem járt sikerrel, mivel a tüdőket és a szívet is sértő szúrások következtében elhalálozott.

A törvényszék a védő jogos védelemre hivatkozó érvelését nem fogadta el. A nem jogerős ítélet indokolása szerint bár családfő jogtalan támadást intézett az édesanyja ellen, azt a fia sikeresen elhárította. Ezután a családfő már eszköztelen volt. Mivel a további támadással is felhagyott, fia erőszakos cselekményét immár megtorló indulat vezérelte.

A vádhatósággal egyetértésben a törvényszék az elkövető feldúlt állapotát méltányolható okból származó erős felindulásként értékelte. Az erős felindulás méltányolható okból akkor származik, ha erkölcsileg menthető és bizonyos fokig igazolható. A törvényszék ítélete szerint a nem kóros jellegű dühkitörést erkölcsileg méltányolható ok, az édesanyja életét veszélyeztető támadás váltotta ki. Ez a konfliktus olyan fékezhetetlen indulatot váltott ki a férfinál amely rögtönös, de eltúlzott és indokolatlan erőszakos tettre sarkallta. Ez pedig olyan jogellenes és büntetendő cselekmény, amely az emberölés enyhébb megítélését alapozza meg.

A büntetés középmértéke ö év. A törvényszék a büntetlen előéletű, alacsony intellektusú férfival szemben ennél enyhébb szabadságvesztést szabott ki, amelyet a vádhatóság tudomásul vett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis a családon belüli erőszak megelőzése – és nem további késeléssel történő „megakadályozása” – a társadalmilag helyes cél. A kiszabott szabadságvesztés büntetés az élet elleni bűntett súlyával és a tettes alanyi bűnösségével egyaránt arányos joghátrány. A fellebbviteli főügyészség indítványa szerint ezért nincs törvényes indok a büntetés enyhítésére. A büntetőügyben a védelmi fellebbezések miatt másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik