Belföld koronavírus

A kevés ápoló lehet a magas halálozási ráta oka a magyar intenzívosztályokon

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Magyarországon azért is olyan magasak a halálozási adatok, mert nagyon kevés a nővér, ami – különösen az intenzív terápiás osztályokon – akár háromszorosára is növelheti a veszteséget – állítja cikkében a Válasz Online.

Mivel magyarországi orvosok névvel, arccal nem nyilatkozhatnak, a lap ezért Leiner Tamás főorvossal (North West Anglia NHS Foundation Trust) és Szakmány Tamás professzorral (Cardiff University) készített interjút arról, hogy mi állhat a magas halálozási adatok hátterében.

Itthon nem intenzívterápiás szakorvosokból, hanem nővérekből van hiány

– mondta Leiner Tamás.

Szakmány Tamás pedig ezt azzal egészítette ki, hogy „jelenleg az ápolók létszáma határozza meg, milyen színvonalú ellátást tudunk nyújtani. Most látszik igazán, mennyire fontos a nővérek munkája”.

Az interjúban felidézték azt a névtelenséget kérő professzorral készült beszélgetést, ami Novák Hunor orvos oldalán jelent meg. Ebben így fogalmazott a professzor: „Van, ahol egy covidosos beteget sem tudtak levenni a lélegezetőgépről, a halálozás eddig százszázalékos. Sajnos a legjobb adat, amiről én tudok, hogy 78 százalékos a mortalitás, azaz a covid miatt invazíven lélegeztetett betegeknek csak 22 százaléka éli túl. Az adatokat egyetemi és megyei nagy kórházakból kaptam. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek nem reprezentatívak, ebből nem általánosíthatunk az egész országra”.

Szakmány Tamás szerint a magyar helyzetet ismerve nem tévedhet nagyot a az interjúalany:

Sajnos elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a számok igazak. Kérdés, miért ilyen rosszak az eredmények. Kínában, Lombardiában, amikor beütött a krach, hasonló számokat láttunk. Mégpedig azért, mert nem volt elég ápoló.

Leiner Tamás hozzátette, hogy „az Egyesült Királyságban az invazív gépi lélegeztettek körében a halálozás 47,6 százalék volt, szeptember elsejétől mostanáig 65 százalék”, ami „hatalmas különbség”. Ahogy az is, hogy Nagy-Britanniában közlik ezeket az adatokat, Magyarországon pedig még az orvosoknak is megtiltották, hogy beszéljenek a számokról.

Szakmány Tamás meg is magyarázta, miért tartja fontosnak, hogy elég ápoló legyen a betegekre:

 Az orvosok keveset tudnak hozzátenni a koronavírusos betegek gyógyulásához. A vírussal szemben elsősorban időt nyerünk a szervezet számára. Ha a szervezet jó állapotban van, akkor a gondos ápolás segítheti át a betegeket a nehéz időszakon

– amihez Leiner Tamás hozzátette, hogy az orvosok munkája leginkább „tűzoltás”.

Kapcsolódó
„Sem fizikailag, sem lelkileg nem bírják már” – ezt látták olvasóink a kórházakban
Az egészségügyben dolgozókról mindenki tisztelettel írt, azonban rengeteg gondról is beszámoltak. Keverednek a fertőzöttek a nem pozitívakkal, kevés a személyzet, idő előtt küldik haza a betegeket, a hozzátartozók pedig nem jutnak információhoz.

„Fontos, hogy nem az ágyszám a meghatározó, hanem a szakszemélyzet” – mondta Szakmány, Leiner szerint viszont „békeidőben sem tudtuk ezt biztosítani, próbáltunk arra törekedni, hogy legalább két betegre jusson egy nővér. Ám nemcsak nővérből van kevés otthon, hanem az őket segítőkből is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik