Belföld

Hetvenmilliót zsákmányolt az egyik legnagyobb unokázós hálózat, húsz ember ellen emeltek vádat

Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség azzal a húsz személlyel szemben, akik szervezetten és rendszeresen csaltak ki jelentős összegű készpénzt és ékszereket unokázós csalással. Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyészség 15 vádlottra is 2-től 8 és fél évig terjedő letöltendő szabadságvesztést indítványozott.

Az utóbbi időben Pest megyében jelentősen elszaporodtak az ilyen típusú csalások. A módszer szinte mindig ugyanaz: az elkövető telefonhívás során a jellemzően idős ember közeli hozzátartozójának adja ki magát, majd közli, hogy balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre vagy arra váltható értékre van szüksége.

Ezen kívül jelzi, hogy a pénz átvételére egy ismerősét fogja elküldeni hozzá. Ennek megfelelően a sértett lakcímére érkezik egy futár, aki az előkészített pénzt vagy értékeket átveszi, amit azután társaival közösen elosztanak, illetve értékesítenek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által összefogott több ügyben sikerült ugyanahhoz az elkövetői körhöz köthető húsz ember ellen hatvanhárom vádpontban is vádat emelni. A vádlottak között találhatók a bűnszervezetet az Egyesült Királyságból irányító személyek éppúgy, mint a Magyarországon irányításuk alatt tevékenykedő futárok és összekötők is.

A szervezet tagjai 2018 október vége és 2019 augusztus vége közötti tíz hónap leforgása alatt összesen mintegy hetvenmillió forintot kerestek a tevékenységükkel, amiből csak nyolcmillió jutott vissza a sértettekhez az eljárás során. Ezen túl további több mint negyvenhatmillió forint csak a szerencsének illetve a sértettek óvatosságának köszönhetően nem jutott el hozzájuk.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a banda tagjait a sértettek számához igazodó rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen – és többségében a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére – elkövetett csalással vádolta meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik