Belföld

169 embert csaptak be a termékbemutatókon, 35 milliót kerestek vele

Összesen 35 millió forint kárt okoztak alig három hónap alatt annak a bűnszervezetnek a tagjai, akik idős emberek hiszékenységét kihasználva, egyébként gyógyító hatással nem rendelkező berendezéseket adta el nekik drágán.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a 23 vádlott közül a vezetők cégeket vásároltak, melyek irodákat nyitottak Debrecenben és Nyíregyházán, ahol elsősorban idős személyeknek hirdettek egészségügyi felmérést, termékbemutatót, illetve ezt követően különböző gépek megvásárlásának lehetőségét. Egy másik cégükön keresztül pedig telefonon hívogatták a lehetséges kuncsaftokat, és az egészségügyi felmérésre invitálták őket.

Az irodákban megjelent idős embereknél elvégeztek ugyan egy állapotfelmérést, de ezután  mindenkivel azt közölték, hogy súlyos, krónikus betegségeik vannak, amit a cég által forgalmazott masszírozó és egyéb gépek tudnak meggyógyítani. A gépek megvásárlásához rendkívüli kedvezményt is ígértek a vádlottak, például azt állították, hogy a masszírozó gép eredeti ára 900 ezer forint, de azt 450 ezer forintért adják az ügyfélnek, ha azonnal aláírja a szerződést.

Az általuk árusított berendezések azonban nem rendelkezte gyógyító hatással, és az interneten ilyen, vagy ehhez hasonló gépeket már néhány tízezerért is be lehet szerezni. A csalók arra is figyeltek, hogy az idős embereket a vásárlási szándék kialakulása után gépkocsival bankba vagy a lakásukra vitték azért, hogy készpénzt vehessenek fel.

A vádlottak a bűncselekményeket szervezetten követték el, amihez egyrészt a vezetők által megszerzett gazdasági társaságok adták a keretet, másrészt a feladatokat egymás között megosztották: egyesek telefonon hívogatták a leendő vevőket, mások az állapotfelmérést végezték, további vádlottak az értékesítéssel és a sértettek szállításával foglalkoztak, illetve a szerződések megkötésére is szakosodott néhányuk.

A bűncselekményeket alig három hónap alatt követték el a csalók 2017 tavaszán. A legnagyobb kár, amit egy embernek okoztak az 450 ezer forint volt, míg összesen 35 millió forinttal károsították meg az idős embereket. A kár megtérülésére részben van remény, mert a nyomozás során a hatóságok ingatlanokat zároltak.

A csalások elkövetését tagadó vádlottakkal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és nem ragaszkodnak a tárgyaláshoz, akkor a bíróság a főszervezőket négy évre, míg a sorban utánuk következőket egytől három évig terjedő fegyházbüntetésre ítélje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik