Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: Szilveszterkor biztosan marad a szigor, idén betiltják a petárdák és tűzijátékok árusítását

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

December 21-én dönt a kormány arról, hogy a karácsonyi időszakra milyen szabályok legyenek érvényben, emlékeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Mint mondta: noha mindenki szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, de látni kell, hogy a legfontosabb, hogy a vírus terjedése lassítható legyen. Az már biztos, hogy szilveszterkor nem lesz változtatás, így a tízfős létszámkorlát és este nyolctól a kijárási tilalom aznap is érvényes lesz.

Egyúttal arról is beszélt, hogy „mintha csökkenne a fertőzések száma Magyarországon”, így bíznak benne, hogy most vagyunk a járvány platójánál.

A vakcina kapcsán Gulyás jelezte, hogy nyugaton és keleten egyaránt vannak olyan fejlemények, hogy az idei év végén, valamint a jövő év elején érkezhet oltóanyag.

A miniszter elmondta: a holnapi nappal elkezdődik a kézbesítése azoknak a leveleknek, amelyek segítségével a nyugdíjasok papír alapon is regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra, azaz a nyugdíjasok levélben is visszaküldhetik az igénylőlapot a vakcinára.

Az uniós kompromisszum kapcsán jelezte, hogy

van egy olyan megállapodás, ami elfogadható Németországnak és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését.

Így Gulyás szerint „van esély arra, hogy a mai EU-s csúcson ezt a győzelmet elkönyvelhessük”, és egyhangúlag elfogadhassák a költségvetést. Néhány óra múlva kiderül, lesznek-e államok, amelyek blokkolják a költségvetést vagy az újraindítási alapot, mondta.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta:

  • Orbán Viktor miniszterelnök elsők között biztosan nem fogja magát beoltatni a koronavírus elleni oltással, mert a vakcina esetében lesz oltási terv, és ennek első helyén az orvosok és az ápolók szerepelnek,
  • A rendelkezésre álló vakcinák bármelyikével szívesen oltanak, a cél, hogy minél több embert oltsanak majd be.
  • Szükség lesz majd központi kormányzati kampányra a koronavírus elleni védőoltásról.
  • A mai eljárásrend szerint a 60 százalékos táppénz jár mindenkinek, további 40 százalékot egy eljárást követően lehet megkapni, ha igazolják, hogy munkahelyi megbetegedésről van szó. Arra utasították a kormányhivatalokat, hogy ezeket az eljárásokat jóval gyorsabban folytassák le.
  • Szeretnék, ha mindenki beadatná magát, de nem fogják senkire rákényszeríteni, mindenki önmagáért felelős.
  • Az a „kézenfekvő és helyes megoldás”, hogy Rogán Antal minisztériuma, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli a vakcinára regisztrálók adatait.
  • A karácsony előtti időszakban hozzájárulhat a tömeghez a boltokban az idősek vásárlási idősávja, így egyeztetnek az érintettekkel, pénteken vagy szombaton lehet bejelentés a témában.
  • Az új KATA-szabályozáson nem változtatnak, mert az nem a járványra reagált, hanem az adóelkerülésre.
  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy idén a kijárási tilalom miatt be fogják-e tiltani a tűzijátékok értékesítését, közölte: igen, be fogják tiltani.
  • 7869 beteg van ma kórházban, közülük 994-en vannak intenzív osztályon, 645-en pedig lélegeztetőgépen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik