Belföld

Navracsics: az EU „fenegyereke” státusz felé tartunk

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
A volt uniós biztos ezt nagyobb gondnak tartja a vétónál.

Navracsics Tibor az InfoRádiónak azt mondta, nem a magyar vétóval, hanem azzal van a gond, hogy Budapest a szakpolitikai kérdések többségében is rendre szembemegy Brüsszellel. Szerinte a konfliktusok jelentős része a nemzeti érdekek képviseletéből adódik, de lehetne pontosítani azt is, Európa-politikánk mely területein vagyunk a szoros együttműködésben érdekeltek.

Ez talán az Európai Bizottságnak is „elviselhetőbbé” tenné a többi konfliktust. Ezt teszik egyébként más tagállamok, a nálunk jóval  nagyobb Lengyelország is világossá teszi, hol vállal konfliktust, de hasonló súllyal jelenti ki az Európai Unió iránti elkötelezettségét más szakpolitikákban – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője.

A volt uniós biztos szerint ennek imázsalakító hatása lehet, hiszen más megítélés alá esik egy kritikus, illetve egy „fenegyereknek” tartott tagállam, amely státusz felé Magyarország is halad.

Kapcsolódó

Az Orbán-kormány egykori minisztere szerint a vétónál nagyobb problémát jelent a szakpolitikai kérdések „átideologizált” kezelése.  Azok miatt olyan helyzet alakulhat ki, hogy Magyarország semmivel nem ért egyet, ami az Európai Unióban zajlik, noha a közvélemény-kutatás szerint a magyarok lojálisak az EU-hoz.

Kapcsolódó
A magyarok Orbánnál jobban szeretik az EU-t
A Medián szerint 85 százalék támogatja az uniós tagságot. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik