Belföld koronavírus

Megszólalt a nógrádi pap, aki otthagyta a temetést

Miközben a hozzátartozók azt állítják, a berceli pap egyszerűen faképnél hagyta őket, mert túl nagynak találta a gyásznépet, Hulitka Róbert plébános a Blikknek betegségre hivatkozott, és azt mondja, mivel azóta is karanténban van, nem is tudott a panaszról.

Pedig panaszból akadt bőven.

„Háborog a rokonságunk! Van, aki azt mondja, ha ez náluk történik, a papnak a ruháját is leszaggatják” – így az özvegy, Pila Józsefné.

„A pap eleve késett, elmondott pár imát, megszentelte a hamvakat, kelletlenül felolvasta az igen rövid kis búcsúztatót, alig volt tíz perc. Aztán eltűnt. Azt hittük, csak elfelejtett valamit, s mindjárt visszajön, de hiába vártuk. Végül a kántor fejezte be a szertartást, igazából ő adta meg a végtisztességet a halottunknak. Komolyan mondom, egy állat is többet érdemelt volna” – tette hozzá az elhunyt anyósa.

„Pandémia van, ránk is vonatkoznak az előírások. Valóban túl sokan gyűltek össze a temetésen, amit az elején szóvá tettem, hiszen a kormányrendelet ötven főben maximálja a temetési szertartások résztvevőit. Persze, voltak, akiknek ez nem tetszett, de néhányan odébbálltak” – mondta Róbert atya, aki állítása szerint 39 fokos lázzal és köhögéssel küszködött a temetés napján. „Betegen, maszkban az ember nem tud ugyanúgy prédikálni. Lehet, hogy a részvét sem úgy jön át ilyenkor. Az igaz, hogy a betegségemet nem jeleztem, ennek a szertartásnak nem az én szenvedésemről kell szólnia. Megszenteltem az urnát, aztán csendben eljöttem” – emlékezett a pap, akit múlt szombaton a szomszédos Becsken is hiába várták egy temetésre a Blikk szerint.

A Nógrád Megyei Hírlap úgy tudja, a község önkormányzata bejelentést tett a szerintük kegyeletsértő viselkedésről a Váci Egyházmegyéhez, ott azonban nem tudnak erről, de a sajtóhírek alapján utánajárnak az ügynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik