Belföld

Szél Bernadett parádésnak nevezi, miért nem nyomoznak az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyében

Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Fülöp Dániel Mátyás /24.hu
Sok feljelentés-elutasítást látott már, de ilyet még soha.

Szél BernadettFacebook-oldalán osztotta meg azt a hírt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította feljelentését az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvétel ügyében, mondván, nem történt bűncselekmény.

A független képviselő parádésnak nevezi, hogy az indoklás szerint a 2019. március 25-én megtartott munkatársi értekezleten Bende Balázs vezető szerkesztő az európai parlamenti választásokról szóló tudósításoknál csak „iránymutatásokat”, Németh Zsolt hírigazgató „ajánlásokat” fogalmazott meg. A rendőrség szerint

sem fenyegetésre, sem erőszak kilátásba helyezésére nem került sor.

Szél Bernadett felidézi ezen „iránymutatásokat, ajánlásokat”.

Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza! (…) Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincs, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön.

Kapcsolódó
Az M1 vezető szerkesztője: Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják
A hírigazgató pedig azt magyarázta el, mit kell tenni, ha egy megszólalás nem elég acélos.

Furcsállja azt is, hogy a BRFK szerint azzal, hogy az adófizetők a pénzükért nem kapnak hiteles, pártatlan tájékoztatást, nem jelent hűtlen kezelést. Éspedig azért nem, mert az MTVA vagyona

nem tartozik az állami vagyon körébe, ugyanis a vagyoni jogokat és kötelezettségeket az MTVA-ra átruházták, azokat tulajdonosként gyakorolja, ezért ezek összessége nem tekinthető idegen vagyonnak.

Kapcsolódó
Egy fideszes képviselő kimondta: „A közmédia kormánypárti, onnan kapja az elemózsiát”
Más kormánypárti képviselő szerint ugyanakkor a közmédia korrekt és független.

A rendőrség szerint az lenne hűtlen kezelés, ha az Alapnak okozna valaki vagyoni hátrányt. Szél Bernadett furcsállja ezt, hiszen a rendőrség szerint így az MTVA-ra átruházott vagyon nem a közé,  nem éri vagyoni hátrány az adófizetőket akkor, amikor

az MTVA törvényi kötelezettségeit megszegve kormánypropagandát folytat. Tehát az adófizető befizeti az adót, amiből 100 milliárdos nagyságrendben kap évente az MTVA, de abba már semmilyen beleszólása nincsen, hogy a közmédia hogyan és mire költi azt a pénzt. A közmédia kiegyensúlyozottságra vonatkozó kötelezettségei sehogy sem kikényszeríthetők, így olyan, mintha nem is lennének.

Szél Bernadett azt írta, sok feljelentés-elutasítást látott már, de ez mindegyiken túltesz. Bár közpénzből működik, az MTVA a kormány magántulajdona, amit most írásba adott a rendőrség.

Ez egy újabb kordokumentum a Fidesz minden féket és ellensúlyt felszámoló, jogállamot lebontó illiberális államában.


Közben a botrányt kirobbantó Szabad Európa azt írja, a Médiatanács sem vizsgálja az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyét. Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén az mondta, három bejelentést kaptak, alaposan körüljárták a kérdést, de az ügyben nincs jogkörük eljárni. Szerinte kizárólag a „közzétett tartalmak kapcsán” vonhatják felelősségre a médiaszolgáltatókat.

A médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét is, emiatt sincs beavatkozási jogunk

– tette hozzá. Vizsgálták, hogy a panaszok a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányában benyújtott panasznak minősülnek-e, de arra jutottak, hogy nem.

A kiszivárgott hangfelvételek miatt egyébként Szél Bernadett mellett a Jobbik kényszerítés, a Párbeszéd hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel való visszaélés miatt jelentette fel Bendét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik