Belföld koronavírus

Feljelentették Lenkei Gábort rémhírterjesztés miatt

Youtube
Youtube

Feljelentették Lenkei Gábort a víruskritikus megjegyzései miatt – tudta meg a 24. hu. Az orvos azt állította korábban a követőinek, hogy a média hajmeresztő viselkedése sokkal veszélyesebb, mint a koronavírus, és szerinte akkor sem lenne semmi baja, „ha belefeküdne egy kád koronavírusba”.

Az orvos víruskritikus kijelentéseiről két magánszemély tett bejelentést Magyar Orvosi Kamaránál, amelyet a kamara az illetékes kormányhivatalhoz, az pedig a BRFK-hoz továbbított.

Az egyik feljelentő szerint az orvos végzettségű üzletember a közösségi médiában és egy honlapon is tagadta a koronavírus létét, a másik feljelentés szerint pedig ál-ismeretterjesztést folytat Lenkei a vírussal kapcsolatban.

Kapcsolódó
Doktor Gődény járványszkeptikus csoportjára is lecsapott a Facebook
A közösségi oldal a magyar vírusszkeptikusat is purgálja.

A nyomozó hatóság elutasította a feljelentéseket, mert álláspontja szerint a cselekmény nem minősül bűncselekménynek, mivel nem közveszély helyszínén valósult meg.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség viszont hatályon kívül helyezte az elutasító határozatot és felhívta a rendőrséget új döntés meghozatalára. Az ügyészség álláspontja szerint a rémhírterjesztés korábbi esete valóban nem valósult meg, azonban azt is körültekintően meg kell vizsgálni, hogy felmerülhet-e a különleges jogrend idején elkövethető rémhírterjesztés gyanúja.

Az új elkövetési magatartás szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy akadályozza vagy meghiúsítsa a védekezés eredményességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik