Belföld

Karácsony Gergely közel 250 lengyel és magyar polgármesterrel együtt kéri az uniós támogatások kivonását a kormányok ellenőrzése alól

Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

249 magyar és lengyel önkormányzat közösen követeli: ha a kormányaink lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s helyreállítási alap forrásait – írja Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán. A kérés indokáról azt írja Karácsony Gergely: „összefognak a lengyel és magyar települések, hogy világossá tegyék: a kormányaink nem egyenlőek az országainkkal. Az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, de azzal, hogy most felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését, immár nem csak a magyar érdekek, de a magyar értékek ellen is cselekszik. Mert nyilvánvaló magyar érdek, hogy az európai válságkezelő segítség eljusson azokhoz, akiket megillet: a magyar emberekhez.”

A 24.hu-hoz eljuttatott közleményben azt írják a kezdeményezők:

Mi, lengyel és magyar helyi vezetők elítéljük Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnökök e lépéseit. Több millió magyar és lengyel állampolgár képviseletében támogatjuk a jogállami biztosítékok bevezetését, valamint az az EU-s források felhasználásának alapos ellenőrzését, hogy ezek a források valóban a köz javát, és ne antidemokratikus és korrupt érdekeket szolgáljanak.

A konkrét javaslatuk pedig ez: „Egy Magyarország és Lengyelország nélküli kormányközi megállapodás esetén azt javasoljuk, hogy az Európai Unió az Új Generációs EU eszközben e két országnak biztosított forrásokból hozzon létre egy Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára. Ez megteremtené a lehetőségét annak, hogy ezek az önkormányzatok fenntartható és szociálisan igazságos újjáépítést folytathassanak.”

Karácsony Gergely még azt is írta közösségi oldalán: az „elmúlt napokban lelepleződött a kormány hazugsága: a jogállami feltételeknek semmi közük a bevándorláshoz. Sokkal több közük van a lopás megakadályozásához. Ez fáj az Orbán-kormánynak. Hogy a jogállami kritériumok nagyobb részt korrupcióellenes szabályok. Az Orbán-kormány ezek ellen küzd, pedig itt az ideje, hogy az uniós támogatások a fideszes oligarchák gazdagodása helyett végre a többség javát szolgálják. Mindenkinek az az érdeke, hogy a lengyel és a magyar kormány felhagyjon az önző vétópolitikával, hogy születhessen megállapodás a héten az uniós költségvetésről és a helyreállítási támogatások felhasználásáról úgy, hogy a korrupcióellenes szabályok is érvényben maradnak.” A főpolgármester bejegyzését úgy zárja: ha „a magyar és a lengyel kormány nem tágít, akkor a megoldás az önkormányzatok bevonása lehet. Az, hogy a magyaroknak és a lengyeleknek járó segítséget az önkormányzatokon keresztül juttassuk célba.”

Az aláírók közt van Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere, több budapesti kerület polgármestere, így Pikó András, Baranyi Krisztina, László Imre, Soproni Tamás, Tóth József, de Botka László és Márki-Zay Péter is.

Orbán Viktor pénteken bejelentette: nem enged a vétóból, és továbbra is ellenzi a jogállami kritériumok összekötését költségvetési kérdésekkel.

Kapcsolódó
Orbán a vétóról: Magyarország nem enged, ragaszkodik az álláspontjához
Szájer Józsefről már nem ejtett szót a magyar kormányfő.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik