Belföld koronavírus

Valami nagyon nem stimmelt a megyei koronavírus-adatokkal

A kormányzati tájékoztató portál szombaton is közölte a napi koronavírus-statisztikákat, azonban a Portfolio kiszúrta: rendkívül furcsa hibák vannak a közzétett számokban.

A szombati adatok ugyanis azt mutatják: minden egyes megyében csökkent a fertőzöttek száma az előző naphoz képest, ami nem lehetséges, hiszen ez a szám egészen márciusig visszamenőleg mutatja az egyes megyékben pozitív tesztet produkálók számát.

Azonban ha összehasonlítjuk a pénteken közzétett adatokat és a szombatiakat – a megyei adatok itt elérhetők, ha hivatalos oldalon csak a friss, alább látható térkép található meg –, akkor az látszik: Budapesten 496-tal kevesebb a fertőzött, míg a 19 megye és a főváros összesen 3475 fős csökkenést mutat 24 óra alatt.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A Portfolio jelezte azt is, hogy míg a hivatalos közlemény és a térkép felirata szerint ezidáig 243 581 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a térképen található adatok szerint az összeg 234 581, azaz a két szám nem egyezik.

A portál ellenőrizte azt is, hogy nem a korábbi napokban már közölt térképet közölték újra, de ez a fertőzött szám nem szerepelt még korábban a statisztikákban.

Mivel a fertőzöttek számának nőnie kell az előző naphoz képest, értelemszerűen a helyes adatnak a 243 581-nek kell lennie, de a Portfolio is megjegyzi, hogy furcsának tűnik, hogy a két szám, azaz a 243 581 és a 234 581 éppen két szám felcserélésével egymást adja ki, így meglehetősen különös, hogy épp úgy tévedtek az adatközlésnél, hogy a hivatalos szám és az adatok összegéből adódó szám két számjegy felcserélésével következzen egymásból.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a kormányzati tájékoztató portálon jelezték: „A ma közölt összes igazolt fertőzöttet mutató térkép megyei adatainak javítása folyamatban van. Az új térképet hamarosan feltöltjük. A hibáért elnézést kérünk. A térképcsere nem érinti azt, hogy a összes igazolt fertőzött száma 243 581.”

Íme az új térkép:

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik