Belföld

Lázár János: A kormány tervei közt szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hadat üzent a kiskereskedelmi multiknak Lázár János – írja az agrarszektor.hu, beszámolva a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényéről. E szerint a volt kancelláriaminiszter, a mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy bár a koronavírus-járványnak még nincs vége, már most kijelenthető, hogy a vírus megjelenésével, illetőleg legkésőbb az elrendelt a karanténintézkedések feloldásával lezárul egy korszak a világon.

A legfontosabb kijelentése Lázárnak az volt, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. „Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem” – jelentette ki.

A jelen helyzetben fontos kérdés az, hogy elzárhatók-e politikai indokból az uniós források? És a válasz az, hogy nem. Ezek nem segélyek, hanem járandóságok

– mondta Lázár. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem egy Európai Unión kívüli Magyarország mellett érvel.

A fideszes politikus leszögezte: a vidék és az agrárium az a két terület, amely sem a rendszerváltáson, sem az uniós csatlakozás során nem nyert. Lázár János szerint ma Magyarország járműország, mert a GDP 50 százaléka a járműiparból származik.

A rendszerváltás és a két uniós agrárfinanszírozási ciklus ellenére a magyar mezőgazdaság leszakadóban van, alapanyag-exportáló és késztermék-importáló ország vagyunk.

Hogy javuljon a helyzet az agráriumban, ahhoz Lázár szerint szövetkezetekbe kell tömörülni, lengyel mintára, vagy „meg kell erősíteni a magyar feldolgozóipart, hogy a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba.”

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik