Belföld

Őrizetbe vettek egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt. A nyomozó ügyészség összehangolt akciójában közel hatvanan vettek részt.  A több helyszínen végrehajtott motozások, kutatások és lefoglalások, majd az ezt követő tanúkutatások, tanú- és gyanúsítotti kihallgatások pedig eredményre is vezettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte idén nyáron.

A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több százmillió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és megszerezte az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban.

Az akció végrehajtásában a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Az ügyészség mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte őrizetüket és indítványozza a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik