Belföld koronavírus

Újra 150 felett az elhunytak száma

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

3951 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő.

Elképesztően kevés, mindössze 5758 új tesztet jeleztek. Ez közel 70 százalékos találati arányt jelentene, ami valószínűleg távol áll a valóságtól. A furcsa adatra feltehetően az a megoldás, hogy a PCR-tesztek számát jelzik csak a mintavételek között, az antigéntesztek számát pedig nem (Gulyás Gergely azt mondta korábban, ennek technikai akadályai vannak), az antigéntesztekkel kiszűrt fertőzötteket viszont feltüntetik a statisztikában, ahogy ezt a hivatalos közleményben is leírják:

A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét a mai sajtótájékoztatón ismerteti az operatív törzs.

Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő.

7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy hétfőhöz képest 150-nel többen vannak kórházban Covid miatt, lélegeztetőn pedig néggyel kevesebben.

Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. Aktuális megyénkénti adatokat továbbra sem közöl az operatív törzs. Amikor a második hullámban először megtették ezt múlt héten, akkor így nézett ki a helyzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik