Belföld koronavírus

Térképeken mutatjuk a megyénkénti járványhelyzetet

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Müller Cecília a második hullám kezdete óta először árult el adatokat az aktív fertőzöttek számáról megyei bontásban.

Hónapok óta kérdezzük mi, és más szerkesztőségek is, hogy mennyi aktív fertőzött van megyei bontásban. Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján végre elárulta a számokat, szavai szerint „mert már régen tette ezt”, valójában a második hullám idején még soha.

Hivatalosan csak azt közlik, hogy mennyien fertőződtek meg egyes megyékben március eleje óta, ami nem egy túl lényeges adat. Az aktív fertőzöttek megyénkénti számát firtató kérdéseinkre eddig mindig azt a választ kaptuk, hogy „nem publikus”. Így saját számításaink szerint próbáltuk megmutatni, milyen lehet a járványhelyzet.

Az országos tisztifőorvos felsorolása szerint így néz ki jelenleg a vírustérkép:

A legtöbb aktív fertőzött a fővárosban van, közel 30 ezer. Budapesten és Pest megyén kívül az északkeleti megyék, Győr-Moson-Sopron megye, és Bács-Kiskun megye a leginkább fertőzöttek.

Azonban a megyék lakossága között jelentős különbségek vannak, így ábrázoltuk lakosságarányosan is, hogy ezer lakosból hányan fertőzöttek megyénként, hiszen ahol többen élnek, ott többen is fertőződhetnek meg.

Lakosságarányosan már máshogy néz ki a térkép: sorban Győr-Moson-Sopronban, Vas megyében, és Nógrádban is súlyosabb a járványhelyzet, mint a fővárosban. Azaz érdemes fenntartásokkal kezelni Müller Cecília azon kijelentését, miszerint a főváros a leginkább érintett.

Győr-Moson-Sopronban minden 48. ember fertőzött jelenleg.

A dél-dunántúli megyékben viszont látható, hogy sokkal jobb a helyzet. Ezekben a megyékben kevesebb, mint minden századik lakos fertőzött jelenleg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik