Belföld koronavírus

Vas, Békés és Veszprém megyében terjed a legjobban a vírus

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila
Budapesten kevesebb az új fertőzött az elmúlt két hétben, mint korábban. Térképen a fertőzöttségi adatok.

A második hullám idején Müller Cecília a múlt héten először közölt megyei szintű adatokat az aktív fertőzöttektől. Hivatalosan azóta ismét nem közölnek használható megyei adatokat, de a fertőzöttek összesített számából azt legalább nyomon lehet követni, hogy az elmúlt időszakban mennyien fertőződtek meg.

Az országos tiszti főorvos közlése alapján egy hete lakosságarányosan – sorban – Győr-Moson-Sopronban, Vas megyében, és Nógrádban is súlyosabb volt a járványhelyzet, mint a fővárosban.

Az elmúlt két hét adatait nézve az tűnik ki, hogy a legtöbb megyében több új fertőzöttet regisztráltak, mint a november 13-át megelőző két hétben. Kivétel az előző cikkünk írásakor lakosságarányosan legfertőzöttebb Győr-Moson-Sopron megye, a szintén nagyon fertőzött Nógrád megye, és az abszolút számokban legfertőzöttebb Budapest. Azaz

17 megyében gyorsult, vagy stagnál a járvány.

Az elmúlt két hét új fertőzéseit nézve így áll a helyzet. Látszik, hogy még mindig a fővárosban, és Pest megyében a legtöbb az új fertőzött, azonban ebben nincs semmi meglepő, hiszen az ország lakosságának körülbelül harmada él itt.

Győr-Moson-Sopronban jelentősen lassult a járvány, a hónap elején még másfélszer ennyien fertőződtek meg két hét alatt, mint a hónap utolsó két hetében. Vasban, Békésben, illetve Bács-Kiskunban viszont jelentősen begyorsult a Covid-járvány.

Lakosságarányosan nagyon máshogy néz ki a térkép:

Vas megyében és Békés megyében az utóbbi két hétben minden századik ember megfertőződött. Békésben korábban sokkal jobb volt a helyzet, lakosságarányosan több mint kétszer annyian fertőződtek meg a megyében november végén, mint az elején.

Az adatszolgáltatásban megyei szinten is vannak furcsaságok, de az elmúlt két hétben viszonylag egyenletes volt az adatszolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik