Belföld

Orbán Viktor magyar csúcsot döntött

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Mától a magyar kormányfők között ő rekorder.

Mától nem Tisza Kálmán, hanem Orbán Viktor a legtöbb időt a miniszterelnöki bársonyszékben eltöltő magyar politikus – írja a
Magyar Hírlapban Anka László.

A VERITAS Történetkutató Intézet munkatársa számolgatta a napokat, amely alapján az jött ki, hogy a Fidesz elnöke hétfőtől átveszi a stafétát a párttársai által Generálisnak nevezett Tiszától, aki 14 éven és 144 napon állt a magyar kormány élén.

A harmadik Lázár György, aki a Kádár-korszakban 12 évig, a negyedik pedig Bethlen István, aki tíz évig töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

A történész szerint történelmietlen összevetni Tisza és Orbán munkásságát, mégis úgy véli, érdemes felhívni a figyelmet például arra is, hogy mindketten olyan politikai struktúrát alakítottak ki, amely intézményesen segítette pártjuk hatalmon maradását.

Tisza Kálmán – elsősorban Mikszáth Kálmán hírlapi cikkei (»karcolatai«) nyomán – úgy él előttünk, mint aki feltétlen engedelmességet követelt párttársaitól, a „mamelukoknak” nevezett kormánypárti képviselőktől a parlamentben.

A történész szerint ez valójában a modern frakciófegyelem kialakítása volt, most pedig a Fidesz a legfegyelmezettebb párt.

Kapcsolódó
Tisza keze alatt minden gerinc megroppant
A Generálisként emlegetett politikus soha nem vallotta be, végül miért vonult vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik