Fülöp Dániel/24.hu
Belföld

Demeter Szilárd: A németek nagyon fegyelmezettek, amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, akkor azok

Nem a szombati véleménycikk volt Demeter Szilárd egyetlen meredek értekezése a héten. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerdán a Karc Fm-en osztotta meg gondolatait a németekről:

Furcsa dolog ez a német szellem, német szellemiség vagy német társadalom. Ha megnézzük a XX. századi történelmüket, akkor azt látjuk, hogy nagyon fegyelmezettek. Tehát amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok. Eredeti gondolatot ritkán tudnak megszülni, viszont ha megvan a vezérgondolat, az irány meg van adva, akkor fegyelmezetten mennek az irányba, és felböfögik ezeket a paneleket.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját azért szólaltatták meg, mert Demeteren levélben kérte számon egy német állampolgár a magyar demokrácia, a jogállamiság és a sajtószabadság helyzetét.

Demeter azt is elmondta az interjúban, hogy „a nacionalizmus pejoratív értelmezése az utóbbi évtizedekből fakad, de a nacionalista, ha visszafordítjuk, az a nemzetszerető ember”.

Ezért én úgy gondolom, hogy a mi nacionalizmusunk egy legitim nacionalizmus, és amikor nemzeti érdekekről beszélünk, akkor nemcsak egy országnak vagy egy államberendezkedésnek a védelméről, hanem annak értékkészletéről beszélünk, az egész nemzet, a világba szétszóródott magyar nemzet érdekeinek a képviseletéről

– magyarázta Demeter.

A PIM vezetője szombaton az Origon megjelent cikkében a holokauszt-túlélő Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította és azt írta, hogy Európa Soros gázkamrája. Az írás komoly felháborodást váltott ki, Köves Slomótól kezdve Bajnai Gordonon át sokan megbotránkoztak a cikken, melyet Demeter végül visszavont. Karácsony Gergely főpolgármester pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy már csak pár órája van leváltani a PIM éléről Demetert.

Ajánlott videó