Belföld

Kövér László kitart Jakab Péter rekordbírsága mellett

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A csaknem 4,5 milliós büntetésről határozati javaslatot nyújtott be.

Jakab Péter tiszteletdíjának csökkentéséről nyújtott be határozati javaslatot Kövér László. A fideszes házelnök a Jobbik elnökét 4 413 600 forinttal bírságolná meg. Mint írta, ezt 2020. október 23-án már elrendelte a krumpliszsákos akció miatt, de Jakab Péter kérte a Mentelmi bizottságtól a döntés hatályon kívül helyezését.

A testület november 16-ai ülésén az ellenzéki politikus előadta, hogy büntetése mértéke túlzott, jogalapja nincs, politikai döntés született, hogy elhallgassák azokat a képviselőket, akik „nem tetsző módon” formálnak véleményt.

A Mentelmi bizottság Jakab Péter kérelmének – 3 igen, 3 nem szavazat mellett – nem adott helyt, de egyes tagok a büntetés mértékét túlzottnak értékelték.

Erről a Mentelmi bizottság elnöke tájékoztatta a képviselőt és a házelnököt, Jakab Péter ezt követően az Országgyűléstől kérte a  házelnöki döntés hatályon kívül helyezését, ezért kellett most a törvény szerint határozati javaslatot benyújtania Kövér Lászlónak.

Az Országgyűlés a házelnök döntését hatályában fenntarthatja
vagy hatályon kívül helyezheti. Kövér László emlékeztetett rá, határozati javaslata alapját képezheti mindkét döntésnek.

Rekordbüntetés a Parlamentben: 4,4 millióra szankcionálták Jakab Pétert a krumplizsákos akciója miatt
Kövér László hozta meg a döntést: a Jobbik-elnök két havi bérét veszi el így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik