Belföld

Egytermes bölcsőde 100 millióért, Hadházy szerint ilyenek a falusi uniós beruházások

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hadházy Ákos csütörtöki korrupcióinfóján a Szabó Zsolt Heves megyei fideszes parlamenti képviselő választó körzetéhez tartozó Visznek EU-s pályázatait vizsgálta. Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint a falusi projektek a milliárdos óriásberuházások árnyékában nem tűnnek jelentős ügynek, ám „mivel ezres nagyságrendben fordulnak elő, igenis komoly rendszerszintű problémát jelentenek”.

Hadházy leutazott a községbe, hogy megnézze, Viszneken milyen végeredmény jött ki az uniós keret elköltéséből. Az uniótól elnyert támogatások együttes összege sem volt elhanyagolható, összességében két-háromszáz millió forintot tettek ki a különféle pályázatok tételei.

Szabó Zsolt a visznekiek lakossági fórumán azt hangoztatta, hogy minden lakosra félmillió forintos támogatást hozott, és azt is elmagyarázta, mi a hozzáállása az uniós pályázatokhoz. A kormánypárti képviselő szerint ajándékpénzekről van szó, amit nem lehet otthagyni még akkor sem, ha éppen nincs olyan beruházásra igény a településen, amire éppen adják.

Amire van pénz, arra lövünk. Minden pénzt elhozunk.

Hadházy szerint viszont lehet, hogy kijön a fejenkénti félmillió, de

a jelek szerint valaki nagyon gyorsan el is vitte a pénz egy részét, és a maradéktól sem hiszem, hogy sokkal boldogabbak lennének a helyiek.

Az ellenzéki politikus több olyan részt is idézett Szabó Zsolt felszólalásából, ahol a kivitelező cégekről beszélt. Hadházy szerint ugyanis a Fidesz-képviselő elszólta magát, és maga is igazolta, hogy nem pályázatot kiíró település hozta meg a valódi döntést arról, hogy kikkel dolgoztatnak. Szabó a hallgatóság előtt arról panaszkodott, hogy manapság az építőiparban nehéz szakembereket találni.

A viszneki fejlesztések leltárja Hadházy szerint:

  • építettek egy játszóteret 12 millió forintért, a felállított játékokat azonban barkácsáruházakban néhány százezerért meg lehet venni, de TÜV igazolással, felállítással, tereprendezéssel, kerítéssel együtt is sokszoros a túlárazás. Elkészült egy felnőtt játszótér, illetve edzőhely is, ami azonban lakattal le van zárva.
  • Létrehoztak egy „horgásztavat” vízbetáplálás nélkül 80 milliós támogatás felhasználásával. A helyi források szerint a „fejlesztés” valójában annyit tett, hogy a meglevő békaúsztatót kimélyítették, a nádas nagy részét kiirtották, hoztak néhány leselejtezett kiülő padot az M3-as autópálya egyik pihenőhelyéből. A közbeszerzés műszaki leírásában 6000 négyzetméter füvesítés is szerepelt, de annak nyomát egyáltalán nem látni. A közbeszerzési értesítő szerint amúgy erre a munkára összesen bruttó 71 milliót költöttek, a maradék 9 milliót pedig szemléletfejlesztés címszó alatt számlázták ki, azzal, hogy tájékoztatják a lakosságot, miért kell a vizet helyben tartani.
  • 96 millió forintos EU-s támogatást nyert a falu arra, hogy egy romos épületet 8 fő fogadására alkalmas, egyetlen teremből álló bölcsődévé alakítsanak. Hadházy szerint az átépítés akár háromszoros túlárazás is lehet.

A halastó kivételével az építési beruházásokat egy olyan cég végezte, amely Szabó Zsolt választókörzetében máshol is megjelent a közbeszerzésekben. Az ellenzéki képviselő korábban átvilágította azt a céghálózatot, amelyik a fideszes politikushoz tartozó településeken vitte a megrendeléseket. Ebben az ügyben rendőrségi nyomozás is folyik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik