Belföld

Megemelhetnék a fővárosi cégek vezetőinek fizetését, de ígérik, nem fogják

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Miközben a fővárosi önkormányzat a takarékosság jegyében cégeket olvaszt egybe, több megmaradt cég vezetésének jelentősen megemelheti a fizetését február 1-től. A legkiugróbb javadalmazása az új BKK-vezérnek, Walter Katalinnak lehet, aki a bértábla szerint az elődje másfél milliós fizetése helyett havi négymilliós fizetést kap majd. A főpolgármesteri hivatal szerint ez egyelőre csak egy elvi keretrendszer, most nem lesz konkrét fizetésemelés – írja a Telex.

Az előterjesztés szerint jövő februártól változhat meg kilenc fővárosi cég vezetőinek a javadalmazása.

Walter Katalin, a BKK új vezére a MÁV vezérigazgató (havi ötmilliós) bérének 80 százalékát, azaz négymillió forintot fog kapni, ha a főpolgármester rábólint.

A BKV felső vezetőinek bértáblája ehhez képest jóval alacsonyabb, pedig a cég a maga tízezer munkavállalójával sokkal nagyobb, és a cégvezetőnek sokkal nagyobb biztonsági kockázatot kell viselnie: a vezérigazgató a MÁV-Start vezérigazgató 3 millió forintos fizetésének 80 százalékát, azaz havi 2,4 millió forintot kap.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója az állami MNV-vezér 5 millió forintos fizetésének 80 százalékát, azaz négymilliós fizetést kap majd.

A többi cég vezetésének javadalmazásának részletei a portál cikkében olvashatók.

A portált arról tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal, hogy ez egy elvi keretrendszer. A javadalmazás a főpolgármester hatásköre, a keretrendszer elfogadása a közgyűlésé.

Most elfogadják a rendeletet, de a főpolgármester döntése szerint nem lesz fizetésemelés a járványhelyzetre és a főváros költségvetési állapotára tekintettel, minden eddigi és új cégvezető az eddigi fizetést fogja kapni.

(A rendelet eleve február 1-én hatályba lépő béremelést ír.) Hozzátették, hogy a MÁV-vezér ötször, a Volán-vezér pedig négyszer annyit keres, mint a BKV vagy a BKK vezetője, pedig jóval kisebb az utazóközönségük.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében megerősítette, hogy nem fog emelkedni a fizetése a cégek vezetésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik