Belföld

Karácsony: Pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség

Balogh Zoltán / MTI Fotó
Balogh Zoltán / MTI Fotó

Lukács András és az általa alapított és vezetett Levegő Munkacsoport Budapest, sőt az ország „zöld lelkiismerete”, a Budapestért díj visszautasításának üzenete pedig világos: a fővárosi önkormányzat még nem méltó arra, hogy átadja – írta a főpolgármester szerdán a közösségi oldalán.

A Levegő Munkacsoport előzőleg tudatta: nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért a civil szervezet úgy határozott, nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által a számára – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – megítélt Budapestért díjat, írja az MTI.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán erre úgy reagált: „Pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség. Ez az elégedetlenség adja a feladatot a politikának, hogy ne engedjen a céljaiból, hogy hallgasson az állampolgárokra, a civilekre és azok szervezeteire. Hogy a valós problémákkal szálljon harcba és ne kreáljon nem létezőket.”

Ezért nem szereti a civil szférát a kormány és ugyanezért építünk a munkájukra, halljuk meg a véleményüket, ha kritikus is, mi szabadságszerető, haladó politikusok

– fűzte hozzá a politikus. Hangsúlyozta, hogy a díj elutasítása „nem sértés, hanem figyelmeztetés”, és ő érti az üzenetet. „Hosszú út áll még előttünk, de elindultunk és nem fordulunk vissza”, jegyezte meg.

A klímaválság és a világjárvány világosan megmutatja, hogy egyetlen út vezet a fenntartható jövő felé, és ez az út zöld

– írta Karácsony Gergely. Kifejtette: ezért növelik a zöldfelületek arányát, védik meg és ültetnek új fákat, cserélik a beteg fákat egészségesre, csillapítják a belső kerületek forgalmát, korszerűsítik a közösségi közlekedést, teremtenek lehetőséget a gyalogos és kerékpáros közlekedésnek, és ezért vizsgálják meg minden egyes döntésük esetén annak klímahatásait.

A Levegő Munkacsoport javaslatai és együttműködése fontos segítség a fővárosi önkormányzat munkájában – jelezte a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik