Tudomány

Nem veszi át a Budapestért Díjat a Levegő Munkacsoport

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu

Nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért úgy határozott a Levegő Munkacsoport, hogy nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által a számára – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – megítélt Budapestért Díjat, tudatta a civil szervezet szerdán az MTI-vel.

A Levegő Munkacsoport a Fővárosi Közgyűlés tagjainak küldött levelében leírta: több mint három évtizede dolgoznak Budapest tiszta levegőjéért, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, illetve veszítsék el idő előtt az életüket a szennyezett levegő miatt, azonban a céltól „egyre távolabb kerülünk”.

A légszennyezettség mértéke rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak.

Mint írták, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Lakosságarányosan számítva Budapesten mintegy 2500 ember korai halálát okozza a rossz levegő. Az Európai Kardiológiai Társaság szaklapjában nemrég megjelent tanulmány szerint Magyarországon a koronavírus-fertőzés okozta halálozások negyede a légszennyezettségre vezethető vissza – olvasható a közleményben.

A kommünikében idézik Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét, aki rámutatott: a probléma rendkívül komplex, és megoldása sok szereplő együttműködésén múlik, ugyanakkor az elmúlt évtizedek során számtalan javaslatot tettünk a kormánynak és fővárosi önkormányzatnak a levegőminőség javítására, és ezek a javaslatok szinte kivétel nélkül be is épültek a különböző hivatalos dokumentumokba. Mindennek ellenére a gyakorlatban igen kevés volt az előrelépés, és több visszalépés is történt – közölték.

„Célunkat tehát nem sikerült elérnünk, és úgy véljük, ezt a kudarcot nem szabad jutalmazni. Örömmel fogjuk átvenni a Budapestért Díjat akkor, amikor majd Budapest egyetlen hivatalos levegőminőség-mérő állomásán sem fogja a légszennyezettség koncentrációja túllépni a megengedett határértéket egy teljes éven keresztül” – mondta Lukács András a közlemény szerint.

Mint írták, a Levegő Munkacsoport egyúttal felajánlotta a fővárosi képviselőknek további együttműködését annak érdekében, hogy viszonylag rövid időn belül és elfogadható költséggel javuljon a budapesti levegő minősége.

Korábban
Szinte elviselhetetlen lett a helyzet Budapesten a Levegő Munkacsoport elnöke szerint 
Lukács András szerint mielőbb meg kellene szüntetni az ingyenes parkolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik