Belföld

Áder János nem írta alá a családi gazdaságokról szóló törvényt

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A köztársasági elnök azt visszaküldte az Országgyűlésnek.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben tudatta, Áder János nem írta alá a családi gazdaságokról szóló törvényt, azt visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek. Kövér László házelnököt arról tájékoztatta az államfő, nem ért egyet a törvény adatkezelési szabályaival, illetve hiányolja, hogy azt előzetesen – a jogalkotásról szóló törvénynek megfelelően – nem véleményezhette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A köztársasági elnök szerint a családi gazdaságok üzemi formáit, működését szabályozó törvény több pontja az adatok kezelését és  nyilvántartását szabályozza, amit az információszabadságról szóló törvény értelmében a NAIH a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülése érdekében véleményez.

Áder János megállapította, hogy a törvény sem az őstermelői, sem a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartását illetően nem tartalmazza az adatkezelés célját. Az államfő szerint az sem felel meg az infotörvénynek, hogy az Agrárkamara a honlapján tenne közzé olyan adatokat, amelyek speciális védelmet élveznek.

Áder János ezért azt kérte, hogy a törvényt észrevételei megfontolása, a NAIH véleményének megismerése után fogadja csak el újra az Országgyűlés. A családi gazdaságokról szóló törvényt Nagy István agrárminiszter jegyezte. A kormány szerint az az őstermelők, a családi gazdálkodók működésének jogi hátterét  rendezné, hozzájárulna a gazdaság kifehérítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik