Belföld koronavírus

Már nem tudják tárolni a holttesteket a szombathelyi kórházban

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Hétfőn kaptunk néhány képet és egy levelet egy olvasónktól, amelyben „a Markusovszky kórház proszektúráján levő áldatlan állapotokra” hívta fel a figyelmünket.

Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy húsz elhunyt egymás hegyén-hátán, a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni

– írta az olvasó, amihez fotót is csatolt. Ezt kegyeleti okokból nem tesszük közzé.

Megkérdeztük a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat, hogy mi a magyarázat a méltatlan helyzetre. Erre konkrét válasz nem érkezett, de Káldy Zoltán orvosigazgató elismerte a problémát, bár szerinte nem alakult ki méltatlan állapot.

A következő néhány sort küldte a 24.hu kérdésére válaszul: „Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani” – írta az orvosigazgató.

Olvasónk levele szerint „nem független a helyzet a jelenleg zajló járványtól, de attól sem, hogy a kórház vezetősége évtizedek óta elhanyagolta a proszektúrát”. Utóbbira példaként hozza, hogy csak egy apró várakozót alakítottak ki az osztályon, ahol egy család fér el, a többi várakozó hozzátartozónak az épület előtt kell várnia.

Nemény András, Szombathely polgármestere november közepén arról beszélt, hogy naponta 5-9 ember hal meg a szombathelyi Markusovszky Kórházban a koronavírus miatt.

A polgármester akkor azt közölte, hogy a kórházban 180 koronavírussal fertőződött beteget ápolnak. Ugyanakkor – mint mondta – az intézményben 32 lélegeztetőgép van, de személyzet száma miatt csak 17-et tudnak működtetni. A kórházban leállították a szakrendeléseket is, az ágyak negyven százalékát átalakítják fertőzött betegek fogadására.

A szombathelyi polgármester megszólalása óta romlott a helyzet. Vas megye az egyik legfertőzöttebb Magyarországon, így volt ez november közepén is: a polgármester nyilatkozatát megelőző két hétben 1509 új fertőzöttet találtak a megyében. A november 23. előtti két hétben azonban már jóval többet, 2526-ot – ez azt jelenti, hogy 14 nap alatt minden századik Vas megyei megfertőződött. Korábban csak a legfertőzöttebb Győr-Moson Sopron megyében volt ilyen magas fertőzöttségi arány.

A Markusovszky kórház pár napja azzal került a hírekbe, hogy napokig nem volt fűtés és meleg víz a Covid-osztályán. Káldy Zoltán akkor azt közölte, a kórház azonnal intézkedett.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik