Belföld

Életfogytig tartó börtönre ítélték az ózdi kettős gyilkost

A vádlott a nevelt gyerekeit ölte meg és a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a vádlottat, aki aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére követett el emberölést. A szabadságvesztésből leghamarabb 40 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra – közölte a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A közlemény szerint a borsodi városban élő vádlott és a sértettek kapcsolatát negatívan érintette a vádlott féltékeny természete, amely még a 16 és 18 éves nevelt fiaira is kiterjedt. A büntetőjogi beszámítási képességet nem érintő személyiségzavarral küzdő vádlott nem tudta elfogadni a családban betöltött szerepét.

Hidegvérrel, tiszta fejjel ölt az ózdi kettős gyilkos
A 31 éves férfi a szakértői vélemények szerint büntethető.

2018 novemberében, az élet elleni bűncselekményeket megelőző napon a szomszéd faluban rokonlátogatáson voltak, ahonnan hazatérve a vádlott nem engedte meg családtagjainak, hogy otthon aludjanak. Az ittas és felfokozott érzelmi állapotban lévő vádlott az este folyamán a lakás berendezési és használati tárgyait, valamint a műszaki cikkeket teljes mértékben szétverte.

A másnap hazaérkező sértettek emiatt felelősségre vonták, ezért szóváltást követően a terhelt eltávozott a házból. A késő este visszatérő vádlott indulatának továbbra sem tudott parancsolni, ezúttal azonban már családtagjainak életére tört. Bement a már alvó sértettek szobájába, ahol először élettársát halántékon ütötte, majd két alkalommal mellkason szúrta. A zajra felébredtek a nő gyermekei, akik az édesanyjuk védelmére keltek. A vádlott rájuk is késsel támadt, miközben azt ordítozta, hogy

megöllek benneteket.

Mindkét fiút több alkalommal megszúrta, akik azonnal életüket vesztették. Ezt követően a vádlott az élettársát sem hagyta elmenekülni: hosszú órákon át orvosi segítség nélkül fogva tartotta az életveszélyes állapotban lévő asszonyt, nem engedte, hogy a gyermekeit megnézze, mentőt hívjon. Öngyilkosságot akart elkövetni, hogy együtt haljanak meg. Az asszony végül déltájban jutott ki a lezárt lakásból, és kérhetett segítséget.

Betegágyánál tartóztatták le az ózdi kamaszok gyilkosát
Felébresztették a kómából, levették a lélegeztetőgépről a megölt fiúk édesanyját és nevelőapját. Állapotuk kielégítő.

A törvényszék osztotta az ügyészség indítványát, miszerint az elkövetővel szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása indokolt. A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette, a vádlott a büntetés enyhítéséért, védője az emberölés minősítő körülményeit is vitatva fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A vádlott törekvése az volt, hogy a féltékenységével összefüggő sérelmeit megtorolva valamennyi közvetlen családtagját megölje. Éjszaka, orvul támadt mit sem sejtő hozzátartozóira és vette el nevelt fiainak életét. Tartós kirekesztése a törvénytisztelő emberek társadalmának közösségéből valóban nem mellőzhető.

A büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik