Belföld

Időseket károsított meg a budapesti kaméleon

Első fokon 3 év 8 hónap fegyházra ítélték a 42 éves férfit.

Időskorúakat károsított meg kitalált történetekkel az a férfi, akinek ügyében most hozott elsőfokú ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság – közölte kedden az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2018 júniusa és 2019 márciusa között több kerületben, főleg Budán időskorúakhoz jutott be megtévesztéssel, különböző valótlan személyazonosságokat és megjelenési okokat kitalálva. A 42 éves férfi magát ügyvédnek, kárfelmérő vagy közös költséget behajtó önkormányzati dolgozónak, egy alkalommal a sértett háziorvosa rokonának adta ki.

A vádlott a hamis történetekkel pénzt csalt ki az időskorúaktól vagy a figyelmüket elterelve értékeket – készpénzt, ékszert, pénztárcát, bankkártyát – tulajdonított el otthonaikból. A férfi többször vett vagy kísérelt meg pénzt felvenni a megszerzett bankkártyákkal. A rendőrség a „trükkös tolvajt” 2019. március végére azonosította és elfogta.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a férfi mint többszörös visszaeső ellen több rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás, csalás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt emelt vádat, a bíróság pedig bűnösnek mondta ki a férfit minden vádpontban, túlnyomórészt a vád minősítésével egyezően, és ezért a vádlottat 3 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a nagyszámú halmazati cselekményre is figyelemmel súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A vádlott a másodfokú eljárásban bűnügyi felügyelet alatt áll.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik