Belföld

Vádemelés a gyógyszerhamisító csongrádi sarlatán ellen

Háztartási hipóhoz hasonlító oldatot árult vírusellenes készítményként.

Vádat emeltek egy csongrádi férfi ellen, aki egy webáruházon át, másfél évig értékesített, többek közt, vírusos betegségek kezelésére alkalmasnak hirdetett cseppeket. A vádirat szerint Romániában alapított céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására, a cég nevében 2017 decemberében létrehozott egy magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként magát megjelölve.

A weboldalon egy nátrium-kloridot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint

»a maláriát 48 óra alatt kiírtja a szervezetből«, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is.

A férfi a weboldalon, a közösségi média más felületein videókban is népszerűsítette termékét, ismertette hatásait, felhasználási módját.  A vádlott az általa beszerzett alapanyagokból maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán.

A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forintért adott el az oldatból, amelynek forgalmazására nem volt engedélye, noha az a hatályos szabályok szerint gyógyszernek minősül.

Az ügyben a feljelentést – a WHO felhívása és egy magánember Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentése után – az országos tiszti főorvos tette.

A WHO felhívása szerint a szert 2010 után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, így a termék forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Ugyancsak bejelentéssel élt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, kiemelve, hogy valójában egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

A járási ügyészség a férfivel szemben a felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé válással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Csongrádi Járásbíróság fog dönteni.

Kiemelt kép: ilusztráció/ügyészség.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik