Belföld

Orbán: Magyarország felvett 800-900 milliárd forintnyi hitelt több tíz évre

Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot

-ezzel kezdte péntek reggeli interjúját Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Orbán hosszan beszélt az unióban kialakult politikai helyzetről és a magyar kormány vétójáról. És Soros Györgyről.

“Itt az történt, hogy Soros egy nagy írást tett közzé, hogy mit kell csinálni, és utasításokat adott brüsszeli bürokratáknak” – ezt annak kapcsán mondta Orbán, hogy Soros egy hosszú véleménycikket publikált arról, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolták a 2021–2027-es EU-költségvetést, a pandémia utáni újjáépítési alap elfogadását, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a támogatások felhasználását a jogállamisági alapok betartásához kösse az unió. Ennek hátterével részletesen foglalkoztunk több alkalommal.

Ez a fal, ameddig elment Orbán
Csődöt mondott az unió megoldása a kezelhetetlen politikai konfliktusokra, a magyar miniszterelnök pedig sokak jóindulatát veszítheti el a vétójával.

“Köszönjük szépen, hogy New Yorkból mit tanácsol, mire utasítja az Európai Uniót, de ez nem az ő dolga” – tette hozzá Orbán Sorossal kapcsolatban. A magyar kormányfő leszögezte az interjúban: az, hogy “viták vannak, és azokat rendezni kell, az az unió természetes állapota.”  Hangsúlyozta: az unió történetében nem ritkák a késhegyig menő költségvetési viták, ez természetesen fakad abból, hogy 27 tagállam érdekeit kell összehangolni.

Szerinte az nem igaz, hogy Magyarország nem akar segíteni a nehezebb helyzetbe került déli tagállamoknak. Akik ezt mondják, szerinte azok Soros György “emberei”. Orbán szerint

ma a világ legkorruptabb embere Soros György, ő nagyon sok embert fizet. Akik most zsarolni akarják Magyarországot, azok mind Soros György által korrumpált politikusok.

Orbán leszögezte: a tárgyalásokat folytatni kell, a végén meg kell állapodni, de a “végén meg fogunk egyezni.”

Engem megérint az, hogy gátlástalanul lehet Magyarországról hazudozni, ez elért egy olyan szintet, amit még én sem láttam.

Soros Györgyről továbbá azt mondta: “hihetetlen, hogy egy ilyen gátlástalan ember miket mond Magyarországról.” Hozzátette: most az a kísérlet zajlik, hogy Magyarországnak be kelljen fogadnia a migránsokat, ezt pedig egyszerű többségi szavazással akarják ránk rákényszeríteni – ez a mostani politikai vita tétje szerinte.

Ez áll a sok blabla mögött: hogy lehet rákényszeríteni minket arra, amit nem akarunk. Nem arról van, hogy nem akarunk a szegény tagállamoknak pénzt adni. Ennek a vitának nincs köze a pénzhez. Mi hitelt veszünk fel közösen, és ha egy ország bebukik, akkor nekünk kell visszafizetni a hitelt. Ez nem fáklyás menet.

Orbán Viktor elmondta: ha a vita elhúzódna, és nem indulna meg az európai válságkezelési alap működése, Magyarország akkor is megindítja a programokat, amiket akar. “Fejlesztés, program nem fog elmaradni a Brüsszellel folytatott viták miatt, mert hitelt mi is tudunk felvenni.” Bejelentette: Magyarország a múlt héten felvett egy 2,5 milliárdos euróhitelt.

800-900 milliárdnyi forint felét tíz évre, felét harminc évre vettük fel.

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy “Magyarország van olyan stabil, hogy forrásokhoz jusson még Nyugat-Európában is.”

Az interjúban Orbán ismertette a friss koronavírusos adatokat: 4400 új fertőzöttet és 96 új halálesetet regisztráltak. Továbbá 604-en vannak lélegeztetőgépen és 7500-en kórházban.

Elmondta még azt is, hogy 400 óvodát kellett eddig bezárni, a védekezésben részt vevő önkéntes egyetemistákat pedig fiatal hősöknek nevezte.

Orbán Viktor az interjú előtt beszélt Müller Cecíliával, akitől a mérséklődő napi adatok ellenére azt tudta meg: “Semmilyen bizonyíték nincs, hogy túl vagyunk a nehezén.”

A kormányfő szerint a magyarok jelentős része magyar vakcinát szeretne, azt viszont szintén felháborítónak nevezte, hogy Soros György az orosz vakcina ellen “kampányol”. Megjegyezte: Magyarország 12 millió adag vakcinát kötött le, “ez nagy valószínűséggel elég lesz. Ezek a nyugati vakcinák. Az oroszokkal, kínaiakkal, izraeliekkel azért tárgyalunk, mert most életeket kell menteni. A lényeg, hogy az összes lehetőség nyitva legyen a magyarok előtt.” A kormányfő azt is mondta, hogy még nem lehet tudni, hogy mikor áll majd rendelkezésre az oltóanyag, de többen inkább a tavasz végére ígérik. Szerinte a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés. “Ha valahol hamarabb készül el, akkor célszerű, hogy Magyarország onnan is rendeljen”.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!